Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reliability of content on the World Wide Web

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate the reliability of content on the web.

      Key learning points

      1. Not all content on the World Wide Web can be trusted.
      2. There are reasons why online content may not be honest, accurate or fair.
      3. It is important to think carefully before sharing or resharing content.
      4. Tools such as AI can be used to create online content.

      Keywords

      • Unreliable - something that is not trustworthy or might not be true

      • Fake - something that is not real

      • Source - where information comes from, for example, a person, a website, a book or a video

      Common misconception

      If you read something on the internet, it must be true.

      Anyone can publish any content on the internet, which means not everything can be trusted. When looking at content other people have made, you should always consider what you can believe about what has been published.

      Teacher tip

      Pupils will be exploring themes of fake news and sharing. Social media is likely to be discussed. Most social media sites require you to be 13 years or older.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does copyright protect?

      the person who views the content
      the website visitors
      Correct answer: the owner of the content
      the internet provider

      Q2.
      What is website content?

      the code used to build the website
      Correct answer: the information, pictures or videos on the website
      the number of visitors to the website
      the address of the website

      Q3.
      Why do we need copyright?

      to protect the internet
      to protect website visitors
      to protect computers from viruses
      Correct answer: to protect the creators of content

      Q4.
      What is an example of website content?

      Correct answer: a paragraph of text
      a computer program
      a keyboard
      a web browser

      Q5.
      What happens if someone uses content without permission?

      it’s always allowed
      Correct answer: it may break copyright laws
      it helps the creator
      it makes the internet faster

      Q6.
      Order these examples of website content from smallest to largest:

      1 - a single image
      2 - a web page
      3 - a website

      6 Questions

      Q1.
      Match the term with its definition:

      Correct Answer:unreliable,something that is not trustworthy or might not be true
      Correct Answer:fake,something that is not real
      Correct Answer:source,where information comes from

      Q2.
      Why can’t we trust everything we read on the internet?

      because it’s always written by experts
      Correct answer: because anyone can publish information online
      because websites are always reliable
      because the internet has rules for honesty

      Q3.
      What should you do before sharing online content?

      Correct answer: think carefully about whether it is true
      assume it is always reliable
      ignore the source of the content
      share it immediately

      Q4.
      What can tools like AI be used for online?

      to make the internet faster
      to make the internet stop working
      to make websites more colourful
      Correct answer: to create online content

      Q5.
      What should you consider about a source before trusting it?

      how colourful it looks
      whether it has a lot of pictures
      Correct answer: whether it is reliable and accurate
      how many people have shared it

      Q6.
      Order the steps to evaluate online content:

      1 - check the source
      2 - decide if the content is reliable
      3 - use the content if it is reliable

      To help you plan your 4 computing lesson on: Reliability of content on the World Wide Web, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...