Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The internet and World Wide Web

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how information is sent between networked devices.

      Key learning points

      1. Data can travel through different routes to get to a destination.
      2. Different services are provided through the internet.
      3. The World Wide Web comprises of websites which contain web pages.

      Keywords

      • Route - the path data follows between computers on a network

      • World Wide Web - a service provided via the internet, which allows us to access web pages and other shared files

      • Services - things that people can use or access online, such as emails, applications, videos or online games, which helps make the internet useful

      Common misconception

      The internet and WWW are just different words used to decribe the same thing.

      The World Wide Web is a service that runs on the internet. The internet is a network that allows computers to communicate and provide the means for computers to uses services such as the WWW.

      Teacher tip

      You should highlight the differences between the internet and World Wide Web. There are lots of analogies that can be used to make this distinction, such as the roads connecting parts of the country and the bus services that make use of the roads.

      Equipment

      It is useful for pupils to see a variety of computing devices that are around the school or every day life.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the term to its definition:

      Correct Answer:router,a device that manages the flow of data between computer networks

      a device that manages the flow of data between computer networks

      Correct Answer:network,a group of interconnected computing devices

      a group of interconnected computing devices

      Correct Answer:internet,the global system of interconnected computer networks

      the global system of interconnected computer networks

      Q2.
      What happens when networks are connected to each other?

      they stop working
      Correct answer: they can share information between computers on different networks
      they lose all stored data
      they only work with one type of computer

      Q3.
      Which of these devices can connect to a network?

      Correct answer: a smartphone
      Correct answer: a printer
      Correct answer: a computer
      a dog

      Q4.
      What is the name of the global system of interconnected computer networks?

      Correct Answer: internet, the internet

      Q5.
      Why is it important to protect networks?

      to make them faster
      Correct answer: to keep the information on them secure
      to connect more devices
      to reduce electricity use

      Q6.
      What is a key feature of the internet?

      it is owned by one company
      it only works in certain countries
      it is a type of software
      Correct answer: it connects networks all over the world

      6 Questions

      Q1.
      Match the term to its purpose:

      Correct Answer:internet,networks connected together

      networks connected together

      Correct Answer:World Wide Web,provides access to websites

      provides access to websites

      Correct Answer:router,directs data to its destination

      directs data to its destination

      Q2.
      What is the World Wide Web?

      a type of computer
      a device used to connect to the internet
      a program for sending emails
      Correct answer: a collection of websites and pages accessed through the internet

      Q3.
      What is routing?

      Correct answer: the process of directing information from one place to another on the internet
      a method of storing data on a computer
      a way to create websites
      a type of internet service

      Q4.
      What is the difference between the internet and the World Wide Web?

      they are the same thing
      the World Wide Web is the network, and the internet is a service that runs on it
      Correct answer: the internet is the network, and the World Wide Web is a service that runs on it
      The internet is only for emails, and the World Wide Web is for websites.

      Q5.
      Which of these is NOT a service provided by the internet?

      sending emails
      watching videos
      browsing websites
      Correct answer: printing a document

      Q6.
      What do websites contain?

      only images
      only videos
      Correct answer: web pages
      routers

      To help you plan your 4 computing lesson on: The internet and World Wide Web, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...