Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I know the difference between base-2 and base-10 numbers and I can convert between these bases.

      Key learning points

      1. Number systems use place value to represent the value of each digit in a number.
      2. The base of a number system refers to the range of values a digit can take.
      3. Decimal is a base-10 number system.
      4. Binary is a base-2 number system.

      Keywords

      • Place value - a digit's value based on its position in a number

      • Base-10 - number system using digits 0-9, where each place value is a power of ten

      • Base-2 - number system using only the digits 0 and 1, where each place value is a power of two

      • Decimal - a base-10 number system that uses the digits 0 to 9

      Common misconception

      Pupils may think the place value for binary is the same as decimal in the fact each place value to the left is 10 times greater.

      Binary place values double. So the first bit has the place value of 1 and the second has the place value of 2 and so on.

      Teacher tip

      Encourage pupils to use the conversion tables when converting between binary and decimal and vice versa. Even though they can be done without, pupils make mistakes with visualising the place value order.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does the term 'data' mean in computing?

      information after it has been processed
      instructions for completing a task
      Correct answer: raw facts, such as numbers or text, presented without meaning
      the result of a calculation

      Q2.
      What is a transistor?

      a type of binary digit
      a part of a number system
      a way to convert decimal numbers into binary
      Correct answer: a tiny electronic switch controlled by electricity

      Q3.
      In a binary system, if on is represented by 1, what represents off?

      Correct Answer: 0, zero

      Q4.
      Why do computers use binary to represent data?

      because binary is easy for humans to understand
      Correct answer: because binary can be represented by two-state electrical signals
      because binary numbers are always smaller than decimal numbers
      because binary uses more digits than decimal

      Q5.
      What is the highest-value digit in binary?

      Correct Answer: 1, one

      Q6.
      Match the words to their correct description.

      Correct Answer:data,raw facts, such as numbers or text, presented without any meaning

      raw facts, such as numbers or text, presented without any meaning

      Correct Answer:binary,a number system that uses the digits 0 and 1 to represent data

      a number system that uses the digits 0 and 1 to represent data

      Correct Answer:instructions,directions on how to carry out a specific task

      directions on how to carry out a specific task

      Correct Answer:transistor,a tiny electronic switch controlled by electricity

      a tiny electronic switch controlled by electricity

      6 Questions

      Q1.
      What is the base of the binary number system?

      Correct answer: 2
      10
      1
      5

      Q2.
      What is a digit’s value based on its position in a number known as?

      Correct Answer: place value

      Q3.
      What digits are used in decimal numbers?

      1 and 0
      Correct answer: 0 to 9
      0 to 10
      1 to 9

      Q4.
      What is the decimal value of the binary number 1101?

      Correct Answer: 13, thirteen

      Q5.
      What is the binary representation of the decimal number 10?

      Correct Answer: 1010

      Q6.
      Match the term to the correct description.

      Correct Answer:binary place values,128, 64, 32, 16, 8, 4, 2, 1

      128, 64, 32, 16, 8, 4, 2, 1

      Correct Answer:decimal place values,10000, 1000, 100, 10, 1

      10000, 1000, 100, 10, 1

      Correct Answer:base-10,a number system with 0 to 9, where each place value is a power of ten

      a number system with 0 to 9, where each place value is a power of ten

      Correct Answer:base-2,a number system with 0 and 1, where each place value is a power of two

      a number system with 0 and 1, where each place value is a power of two

      Correct Answer:decimal,a base-10 number system

      a base-10 number system


      To help you plan your 10 computer science lesson on: Number bases, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...