Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Representing text using Unicode and ASCII

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how computers represent text.

      Key learning points

      1. The number of possible states of a sequence of n bits is 2 raised to the power of n.
      2. A character set is a ta record of characters matched to a unique binary sequence
      3. ASCII character representation use an 7 bit binary sequence to represent each character.
      4. Unicode character representation use up to 32 bits to represent each character.
      5. The first 128 characters of Unicode are the same as in ASCII.

      Keywords

      • State - value of data at a specific point in time

      • Character set - a record of characters matched to a unique binary sequence

      • ASCII - a character set that represents each character with a unique numerical value

      • Unicode - a method of character representation that uses up to 32 bits per character

      Common misconception

      ASCII and Unicode are only used to represent the characters and symbols found in written communication across all languages in the world.

      ASCII and Unicode include more than just characters from written languages. ASCII represents basic English letters, numbers, and symbols. Unicode supports a vast range of symbols beyond written text, including mathematical symbols and emojis.

      Teacher tip

      Use Python to explore the conversion of characters from character codes to the represented characters. Pupils could create secret ASCII messages to pass along for others to decode.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How many bits are there in a byte?

      Correct Answer: 8, eight

      Q2.
      What is the smallest unit of data in a computer?

      Correct Answer: bit, a bit

      Q3.
      Arrange the following in order of increasing bits:

      1 - bit
      2 - byte
      3 - kilobyte

      Q4.
      What is the purpose of binary sequences in computers?

      to represent text only
      to represent images only
      to represent audio only
      Correct answer: to represent all data and instructions that computers process

      Q5.
      What is the next binary number after 111?

      Correct Answer: 1000

      Q6.
      What is the binary equivalent of the decimal number 10?

      Correct Answer: 1010

      6 Questions

      Q1.
      Match the following terms to their definitions.

      Correct Answer:ASCII,a method of character representation using 7 bits

      a method of character representation using 7 bits

      Correct Answer:Unicode,a method of character representation using up to 32 bits

      a method of character representation using up to 32 bits

      Correct Answer:character set,a record of characters, each matched to a unique binary sequence

      a record of characters, each matched to a unique binary sequence

      Correct Answer:bit,smallest unit of data

      smallest unit of data

      Correct Answer:byte,8 bits together

      8 bits together

      Q2.
      How many different values can be represented by a 3-bit binary number?

      Correct Answer: 8, eight

      Q3.
      If the ASCII value of 'A' is 65 in decimal, what is the ASCII value of 'C' in decimal?

      Correct Answer: 67

      Q4.
      Why might we need more than just ASCII for character representation?

      to only represent English characters
      to simplify binary sequences
      Correct answer: to support other symbols beyond written text

      Q5.
      How does Unicode differ from ASCII?

      Correct answer: Unicode uses more bits for character representation.
      Unicode is only for English characters.
      ASCII uses more bits than Unicode.
      They are identical.

      Q6.
      What is the relationship between ASCII and Unicode?

      They are completely different.
      Correct answer: The first 128 characters of Unicode are the same as in ASCII.
      Unicode does not include any ASCII characters.

      To help you plan your 10 computer science lesson on: Representing text using Unicode and ASCII, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...