Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how data privacy is maintained in databases and identify regulations that protect personal information.

      Key learning points

      1. Databases are designed to store large volumes of data.
      2. This data could hold sensitive and personal information about individuals.
      3. There are a number of methods that can be used to protect data held in databases.
      4. These methods include user access controls, data encryption, regular audits and data anonymisation.
      5. Regulations are laws that tell organisations how they must handle personal data to keep it safe and private.

      Keywords

      • Anonymisation - the process of removing or changing personal information in a dataset so that individuals can no longer be identified

      • Privacy - the right to keep your personal life private

      Common misconception

      Once data is stored in a database, it’s automatically safe and private.

      Just storing data in a database does not make it secure. Data must be protected with proper privacy measures.

      Teacher tip

      Task B asks pupils to focus on one piece of legislation. It may beneficial for pupils to share their answers with the wider class so the class collectively covers multiple pieces of legislation.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the main purpose of a database?

      Correct answer: to store large amounts of data
      to print documents
      to design web pages
      to play music

      Q2.
      Which of these is an example of personal information?

      the weather forecast
      the capital of France
      Correct answer: a person’s address
      the number of days in a week

      Q3.
      What is the main reason personal data needs to be protected?

      Correct answer: to keep people’s information safe
      to make it easier to share
      to save money
      to make databases faster

      Q4.
      Which UK law helps protect personal data?

      Copyrights, Designs and Patents Act
      Correct answer: The Data Protection Act
      Health and Safety at Work Act
      The Education Act

      Q5.
      What is the term for software that is owned by a company or person and cannot be changed or shared without permission?

      Correct Answer: proprietary

      Q6.
      Put these steps in order for creating a new database and protecting the data:

      1 - decide what data will be stored
      2 - create the database structure
      3 - set strong access permissions
      4 - add data to the database
      5 - regularly back up the database

      6 Questions

      Q1.
      What is the main reason databases need privacy measures?

      to make them run faster
      to use more storage
      to print reports
      Correct answer: to keep sensitive information safe

      Q2.
      Which of these is a method to protect data in a database?

      Correct answer: user access controls
      deleting all records
      printing the database
      sharing passwords

      Q3.
      What is the process called that scrambles data so only authorised users can read it?

      Correct Answer: encryption

      Q4.
      What is the process called that removes or changes personal details in data so individuals cannot be identified?

      Correct Answer: anonymisation

      Q5.
      Match each law or act to its correct description:

      Correct Answer:Data Protection Act 2018,sets rules for handling personal data

      sets rules for handling personal data

      Correct Answer:Article 8 of the Human Rights Act,right to respect for private life

      right to respect for private life

      Correct Answer:Investigatory Powers Act 2016,allows access to communications data

      allows access to communications data

      Q6.
      Which statement about storing data in a database is correct?

      Data is always safe once stored in a database.
      Databases protect data without any extra measures.
      Correct answer: Data must be protected with privacy measures, not just stored.
      All databases automatically keep data private.

      To help you plan your 11 computer science lesson on: Data and privacy, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...