Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reverse motion levers and linkages

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make reverse motion linkages.

      Key learning points

      1. Levers are rigid bars that create movement by turning on a pivot point.
      2. Linkages are systems that create movement using one or more levers.
      3. Reverse motion linkages use a fixed pivot to change the direction of input so that the output goes the opposite way.
      4. Making a reverse motion linkage can help with understanding its features and movement.

      Keywords

      • Mechanism - a set of moving parts that make something happen

      • Lever - a mechanism which creates movement

      • Pivot point - a point around which an object moves or rotates

      • Linkage - a mechanism connecting levers together

      • Reverse motion linkage - a linkage that creates movement in opposite directions

      Common misconception

      Levers are always used to make things move easier.

      Some levers are designed to to move things faster or further, a pair of tweezers for example.

      Teacher tip

      Print the linkage worksheet straight onto card if possible. The linkages can work using paper but are more effective using card. Save card by using cereal boxes (that had not contained nuts) as a back drop. This is a prototype for the children and a cereal box is perfect for this task.

      Equipment

      Please see the additional materials for the equipment and resources.

      Content guidance

      Risk assessment required - may contain allergens

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does rigid mean?

      Hard to lever
      Correct answer: Hard to bend
      Hard to slide

      Q2.
      A see-saw usually creates the following type of movement:

      Round and up
      Round and down
      Correct answer: Up and down

      Q3.
      What is a mechanism?

      Correct answer: A set of connected moving parts that make something happen.
      A set of connected parts that do not move.
      A set of unconnected parts that do not move.

      Q4.
      Which part of a wheelbarrow is the fulcrum?

      Handle
      Barrow
      Correct answer: Wheel

      Q5.
      Where on a see-saw do you usually see a fulcrum?

      On top and in the middle of the rigid bar.
      Correct answer: Under and in the middle of the rigid bar.
      On top and on the end of the rigid bar.
      Under and on the end of the rigid bar.

      Q6.
      Where would you find the fulcrum on a pair of scissors?

      Handle
      Correct answer: Middle
      End of the blade

      6 Questions

      Q1.
      On a lever, the fulcrum is ...

      the point where the lever is weakest.
      Correct answer: the point the lever pivots on.
      the point where force is applied to the lever.

      Q2.
      The force we use to make the lever work is called ...

      the load.
      Correct answer: the effort.
      the fulcrum.

      Q3.
      Which of these is a class two lever?

      Correct answer: Wheelbarrow
      Tweezers
      Scissors

      Q4.
      A reverse motion linkage uses ...

      one fixed pivot and one moving pivot.
      Correct answer: one fixed pivot and two moving pivots.
      two fixed pivots and one moving pivot.
      two fixed pivots and two moving pivots.

      Q5.
      Which of the following were used as pivots in the making activity?

      Card
      Correct answer: Split pins
      Scissors
      Pencils

      Q6.
      What is the movement that affects the output of a mechanism?

      Correct Answer: The input, Input

      To help you plan your 4 design and technology lesson on: Reverse motion levers and linkages, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...