New
New
Year 1

'Little Bo Peep'

I can understand that a nursery rhyme is a traditional song or poem for children.

New
New
Year 1

'Little Bo Peep'

I can understand that a nursery rhyme is a traditional song or poem for children.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Nursery rhymes are aimed at children.
  2. Nursery rhymes might have words that rhyme in them, which are words that end in the same sound or sounds.
  3. Nursery rhymes are often sung in a tune.
  4. Nursery rhymes are often easy to learn and have repeated elements or refrains.
  5. Nursery rhymes often link to historical events or periods.

Common misconception

Pupils may struggle with the rhyming words.

The purpose of this unit and lesson is to introduce poetry, discuss preferences and perform. Spend most time engaging with the rhyme through understanding, listening and practising singing. Provide more direct instruction for the rhyming elements.

Keywords

  • Nursery rhyme - short songs and verses often read or sung to, or by, young children

  • Song - a short poem or other set of words set to music or meant to be sung

  • Traditional - something that has been done and re-done for a long period of time

  • Performance - refers to the act of presenting or reciting a poem in front of an audience, utilising vocal delivery, gestures, and expressions to enhance the impact of the poem.

Provide pupils with a copy of the nursery rhyme to answer questions in the second task. If pupils are confident answering orally, you could challenge pupils to write their answers to the questions down.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Identify the words which are the same in the list below.
Correct answer: sun
hot
yellow
Correct answer: sun
Q2.
Which words have the same letters at the end?
hot
Correct answer: pin
Correct answer: win
bag
Q3.
What are rhyming words?
words that start with a capital letter
words that describe something
Correct answer: words that sound the same at the end of the word
words that start a sentence
Q4.
What do we call the name of a book?
author
illustrator
poem
Correct answer: title
Q5.
Identify the noun in the following sentence: 'The hat was red.'
The
Correct answer: hat
was
red
Q6.
Proper nouns always ...
Correct answer: start with a capital letter.
start with the letter 'P'.
name animals.
rhyme with other words.

6 Questions

Q1.
Rhyming words have the same sound at the __________ of the word.
start
middle
Correct answer: end
Q2.
Select the words that rhyme with each other.
Correct answer: pen
pot
Correct answer: hen
wig
Q3.
Identify the words that are repeated in the following sentence: 'Humpty Dumpty sat on a wall, Humpty Dumpty had a great fall.'
Correct answer: Humpty Dumpty
sat
wall
great
fall
Q4.
What has Little Bo Peep lost at the start of the nursery rhyme?
shoes
hat
Correct answer: sheep
goats
Q5.
What makes a good performance?
Correct answer: actions and movement
quiet voices
Correct answer: loud, clear voices
jumping up and down
Correct answer: facial expressions
Q6.
Nursery rhymes are often ...
Correct answer: enjoyed by young children.
hard to remember.
long stories about animals.
Correct answer: sung in a tune like a song.
Correct answer: easy to learn.