Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing a postcard with descriptions and questions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a postcard from Paddington's perspective, including descriptions and questions.

      Key learning points

      1. Adding descriptive language to a postcard helps the reader imagine what the place is like.
      2. Two adjective sentences need a comma in between the two adjectives, such as 'black, zooming taxi'.
      3. Asking a 'Did you know ...?' question teaches someone a fact about something, in this case, London.
      4. A postcard should end with naming who the postcard is from, in this case, Paddington.

      Keywords

      • Description - using words to help someone imagine what something is like

      • Question - a type of simple sentence that asks the reader for an answer and ends with a question mark

      • Question mark - a punctuation mark used at the end of a question

      • Fact - something that is known to be true or proved

      Common misconception

      Pupils may struggle to generate descriptions or facts.

      Refer back to the setting description lesson and have pupils use their word banks and senses maps to help join ideas together. Facts are 'drip-fed' throughout the lesson. Keep referring back to them and tell pupils that they can choose one of these.

      Teacher tip

      Get pupils to continue to write on their postcard template from the previous lesson, so that it feels like a completed piece of writing. Allow pupils to draw an image of Paddington in London on the other side.

      Equipment

      You will need a copy of the 2014 Harper Collins Children's Books edition of 'Paddington' by Michael Bond, illustrated by R. W. Alley for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match each punctuation mark to its name.

      Correct Answer:.,full stop

      full stop

      Correct Answer:!,exclamation mark

      exclamation mark

      Correct Answer:?,question mark

      question mark

      Correct Answer:,,comma

      comma

      Q2.
      Which of these words might you use if you are writing from Paddington's point of view?

      Correct answer: I
      they
      Correct answer: mine
      and

      Q3.
      Identify the expanded noun phrase in the following sentence: 'I travelled in a black, zooming taxi.'

      I
      travelled
      black
      Correct answer: black, zooming taxi
      taxi

      Q4.
      Which of these words are adjectives?

      Correct answer: huge
      cake
      Correct answer: sweet
      felt

      Q5.
      Match each sense to its past tense verb.

      Correct Answer:touch,felt

      felt

      Correct Answer:hearing,heard

      heard

      Correct Answer:taste,tasted

      tasted

      Correct Answer:smell,smelt

      smelt

      Q6.
      Which of these are questions?

      Correct answer: Did you know that London is a city?
      There are taxis in London.
      Correct answer: Where are you?
      I tasted smooth, creamy cake.

      6 Questions

      Q1.
      What do word banks of adjectives help us with?

      Correct answer: using a range of adjectives
      remembering what punctuation to use
      Correct answer: spelling words correctly
      remembering to join two ideas using 'and'

      Q2.
      Which word would you use to end a postcard?

      To ...
      Correct answer: From ...
      Dear ...
      and

      Q3.
      Identify the expanded noun phrase in the following sentence: 'I heard noisy, chatty people.'

      heard
      noisy
      people
      Correct answer: noisy, chatty people

      Q4.
      Which of these are questions?

      I love London.
      Correct answer: Did you know that London has lots of skyscrapers?
      Skyscrapers are tall.
      Correct answer: Did you know that London has a train station called Paddington Station?

      Q5.
      Which question is correctly punctuated?

      did you know that London has lots of parks?
      Did you know that London has lots of parks.
      Did you know? that London has lots of parks
      Correct answer: Did you know that London has lots of parks?

      Q6.
      Which compound sentence is correctly punctuated?

      Correct answer: I tasted sweet, creamy cake and I felt sticky, delicious marmalade.
      I tasted sweet, creamy cake. And I felt sticky, delicious marmalade.
      I tasted sweet, creamy cake And I felt sticky, delicious marmalade.
      I tasted sweet, creamy cake and i felt sticky, delicious marmalade.

      To help you plan your 1 English lesson on: Writing a postcard with descriptions and questions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...