New
New
Year 2

Identifying the features of a recount on a school trip

I can identify the features of a recount written about a school trip.

New
New
Year 2

Identifying the features of a recount on a school trip

I can identify the features of a recount written about a school trip.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. When we are recounting, the information we are sharing with someone is called a recount.
  2. A recount is written in the first person because it happened to you.
  3. A recount is written in the past tense because the events have already happened.
  4. A recount is written in chronological order.

Common misconception

Pupils may think a recount needs to include every single detail rather than just the most important moments.

Teach pupils to be selective about the most important parts when recounting. This could be taught by playing a game looking at a school day and choosing the most important parts (lunch, playtime, home time) compared to the least important.

Keywords

  • Recount - to tell again or describe something that happened in the past

  • Features - distinctive qualities or characteristics of something

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
We say that things that have happened already are in the ...
Correct answer: past.
present.
future.
Q2.
Which of these verbs is describing something that has already happened?
clean
Correct answer: cleaned
cleaning
Q3.
What is a verb?
a person, place or thing
a describing word
Correct answer: a doing or being word
Q4.
True or false? A sentence will always start with a capital letter.
Correct Answer: true, True
Q5.
Which of these punctuation marks can not end a sentence?
Correct answer: comma
full stop
exclamation mark
Q6.
A question always ends with a ...
full stop.
Correct answer: question mark.
exclamation mark.

6 Questions

Q1.
True or false? When we talk about past events, we are recounting something that happened to us.
Correct Answer: true, True
Q2.
True or false? A recount is a form of fiction writing.
Correct Answer: false, False
Q3.
A recount is written in which tense?
Correct answer: past tense
present tense
future tense
Q4.
True or false? When writing a recount about a trip you have been on, you should write in the first person.
Correct Answer: true, True
Q5.
What do we call it when something is written in the order of time?
non-chronological order
Correct answer: chronological order
time order
Q6.
True or false? A recount can be shared both verbally and in written form.
Correct Answer: true, True