Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Explaining why you agree with an opinion

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why I agree or disagree with someone else's opinion.

      Key learning points

      1. Things you believe are called your opinions.
      2. People can agree or disagree with an opinion.
      3. Using the word 'because' will allow you to explain why you agree or disagree with an opinion.
      4. Speaking in full sentences helps the listener understand what is being said.
      5. Successful listening includes looking at the person speaking and paying close attention.

      Keywords

      • Opinion - what a person thinks or believes

      • Agree - to feel the same way about something

      • Disagree - to feel differently about something

      Common misconception

      In Learning Cycle 2, pupils might think you are asking them if they agree, rather than asking them to identify who agrees out of the 3 characters - Aisha, Sofia and Alex.

      Read each of the opinions in the speech bubbles out and ask the pupils who agrees that the class should get a pet.

      Teacher tip

      Use the gesture of pulling your two hands apart (in a stretching motion) to remind pupils to answer questions in a full sentence using the word 'because' to give a reason for their opinion. This will prompt them non-verbally during talk tasks.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      An opinion is...

      a fact.
      Correct answer: what a person believes.
      an incorrect answer.

      Q2.
      Which of the following are opinions?

      Chickens lay eggs.
      Correct answer: Green is my favourite colour.
      Correct answer: Tennis is the best sport.
      There is more than one star in the sky.

      Q3.
      Listening is...

      using your voice to tell someone something.
      giving someone instructions.
      Correct answer: paying attention to what someone is saying.

      Q4.
      To be a 'good listener' we should do which of these?

      Correct answer: Keep focused on the person who is speaking.
      Correct answer: Keep eye contact with the person who is speaking.
      Interrupt the person who is speaking.
      Look away from the person who is speaking.
      Correct answer: Pay close attention to what the person is saying.

      Q5.
      How can you be a successful speaker?

      Correct answer: Speak loudly and clearly.
      Mumble your words.
      Fidget as you speak.
      Correct answer: Stand up straight.

      Q6.
      Which word can we use to give a reason why we believe something?

      the
      before
      Correct answer: because

      6 Questions

      Q1.
      What is an opinion?

      a type of poem
      a fact
      Correct answer: what a person thinks or believes

      Q2.
      Which word is useful when we give a reason why we have a certain opinion?

      Correct answer: because
      but
      then

      Q3.
      What should we do when someone is sharing their opinion?

      ignore them
      Correct answer: listen to them
      close our eyes

      Q4.
      Good listeners should...

      shut their eyes.
      Correct answer: keep focused on the person who is speaking.
      Correct answer: keep their bodies still.
      look out the window.
      Correct answer: pay close attention.

      Q5.
      What does it mean if you agree with someone's opinion?

      you feel differently to them
      Correct answer: you feel the same as them
      you feel angry with them

      Q6.
      What does it mean if you disagree with someone's opinion?

      Correct answer: you feel differently to them
      you feel the same as them
      you feel angry with them

      To help you plan your 2 English lesson on: Explaining why you agree with an opinion, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...