Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reading and responding to 'If You Could See Laughter' by Mandy Coe

      Lesson details

      Learning outcome

      I can give a personal response to the poem and give some evidence to justify my ideas.

      Key learning points

      1. Mandy Coe is a poet and is known for writing imaginative poetry for children.
      2. ‘If You Could See Laughter’ by Mandy Coe is a poem about what laughter would look like if you could actually see it.
      3. The poem is imaginative and creates vivid imagery in the reader’s mind.
      4. The poem explores themes of the joys of childhood and imagination.
      5. We can read with expression to convey a sense of fun and joy.

      Keywords

      • Theme - a big idea, topic or message that recurs within a text

      • Imaginative - having the ability to create vivid mental images or concepts that may not exist in reality

      • Imagery - the use of language to create a mental picture or sensory experience for the reader or listener

      Common misconception

      Pupils may find it hard to read the poem aloud and with expression.

      Ensure pupils have an understanding of what the poem means and some of the key vocabulary that they may not know. Model reading the poem aloud with expression for the children to get ideas and talk through the different ways to use your voice.

      Teacher tip

      Read and display other poems by Mandy Coe for pupils to enjoy.

      Equipment

      You need a copy of the poem ‘If You Could See Laughter’, which is in the 2010 Salt Publishing's edition of ‘If You Could See Laughter’ written by Mandy Coe, for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      After reading poetry, we often give our initial responses to a poem. What are 'initial responses'?

      Correct answer: our first thoughts
      our last ideas
      a summary of the poem

      Q2.
      The poem 'Wide Open' by Rachel Rooney is about a special ...

      mouth
      nose
      Correct answer: eye

      Q3.
      Which of these things does the special eye see in the poem 'Wide Open'?

      an old bird
      an empty nest
      Correct answer: a baby bird

      Q4.
      Which of these things does the special eye see in the poem 'Wide Open'?

      Earth
      Jupiter
      Correct answer: a "planet" with no name
      stars

      Q5.
      Which of these themes does the poem 'Wide Open' explore?

      love
      family
      science
      Correct answer: imagination

      Q6.
      Fill in the blank. Imagery is the use of language to create a mental __________ or sensory experience for the reader or listener.

      Correct answer: picture
      sound
      smell

      6 Questions

      Q1.
      Fill in the blank. Mandy Coe is a __________ poet.

      French
      American
      Correct answer: British

      Q2.
      True or false? Mandy Coe is a famous British poet who writes poetry for adults only.

      Correct Answer: false, False

      Q3.
      Fill in the blank. Mandy Coe's poem 'If You Could See Laughter' is about imagining what laughter would __________ like.

      smell
      taste
      Correct answer: look
      sound

      Q4.
      Which inflatable object does the poet describe as laughter looking like?

      Correct answer: balloons
      boats
      chairs

      Q5.
      Which part of a theatre does the poet describe as wriggling with colours during a pantomime?

      the floor
      Correct answer: the roof
      the walls

      Q6.
      The poem contains which of these themes?

      the joys of adulthood
      Correct answer: the joys of childhood
      the environment

      To help you plan your 2 English lesson on: Reading and responding to 'If You Could See Laughter' by Mandy Coe, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...