Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring Addie's speech in the climax of 'A Kind of Spark'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a summarised version of Addie’s speech and I can empathise with her emotions and observations as she speaks.

      Key learning points

      1. Writing is most successful when it is planned.
      2. Vocabulary can be generated to precisely match the emotions of a character.
      3. Thinking hard about vocabulary makes writing outcomes more powerful.
      4. Vocabulary choices can be made to highlight the emotions of a character to the reader.
      5. Precision in describing a character's emotions means getting inside the character's head.

      Keywords

      • Climax - the point in the narrative where the suspense and excitement reaches its highest point

      • Summarise - to pull out the key information and ideas from the text

      • Empathise - to get inside a character’s head

      • Internal monologue - the inner voice of a character - their thoughts to themselves, not spoken aloud

      • Tableau - a group of motionless figures showing a scene from a story

      Common misconception

      Pupils may struggle to identify the key thrust of Addie's speech and instead focus on minor details.

      When reading the text, say aloud your thoughts as a reader, for instance 'Ah, I can see Addie is trying to show the connection between what happened in the past and what's happened to Bonnie ...'.

      Teacher tip

      Ensure that pupils' summary speeches are kept for use in future lessons; they will feed into the writing task.

      Equipment

      You need a copy of the 2020 Knights Of edition of ‘A Kind of Spark’ written by Elle McNicoll, illustrated by Kay Wilson, for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which statements are correct?

      Correct answer: A birthmark could be used as evidence of witchcraft.
      Everyone accused of witchcraft was executed.
      Correct answer: Hanging was used to execute convicted 'witches'.
      People did not believe the devil could influence everyday life.

      Q2.
      Which of the following might have made a person more vulnerable to witchcraft accusations?

      Correct answer: being female
      Correct answer: living alone with no family
      Correct answer: being known for 'cursing' people
      being an active member of the church
      Correct answer: creating herbal remedies

      Q3.
      When did the Scottish witch trials occur?

      a few thousand years ago
      Correct answer: a few centuries ago
      a few decades ago
      a few years ago

      Q4.
      Put the events of Jean's story in order.

      1 - Jean lived alone in the village.
      2 - Jean 'cursed' a neighbour after an argument.
      3 - Soon after, the neighbour's animal died.
      4 - Jean was accused of witchcraft.
      5 - Jean denied being a witch.
      6 - Jean was tortured until she confessed.

      Q5.
      Why did Addie write Maggie's name on her hand during her speech?

      to remind her to mention Maggie in the speech
      Correct answer: so that she could look at it and be inspired to continue speaking
      to remind her how it was spelt
      to remind her that the speech was about the 'witches'

      Q6.
      Why might Maggie have confessed to witchcraft?

      Correct answer: torture or fear of torture
      Correct answer: knowing she could not argue with the accusations
      Correct answer: exhaustion
      feeling guilty

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following events is the climax in 'A Kind of Spark'?

      when Addie learns about the witch trials
      when Addie visits the university
      Correct answer: when Addie makes her final speech
      when the plaque is made

      Q2.
      Which of the following are points made in Addie's speech?

      autistic people are better than non-autistic people
      Correct answer: autistic people may notice things others do not
      Correct answer: Bonnie does not have a choice in her situation
      Correct answer: differences are good things
      autism is curable

      Q3.
      Put these key arguments from Addie's speech in order.

      1 - Because she's autistic, she experiences the world differently.
      2 - In the past, people who were different might have been accused of witchcraft.
      3 - We shouldn't forget the people who experienced this in the past.

      Q4.
      Which of the following are features of speech as opposed to formal writing?

      Correct answer: contractions
      complex sentences
      Correct answer: shorter sentences
      Correct answer: informal ways of starting sentences
      Correct answer: asking questions to the audience

      Q5.
      At what point might Addie be thinking the following piece of internal monologue in relation to her speech? 'People are really listening! Maybe they're being convinced ...'.

      before she is called to speak
      when she gets up to speak
      Correct answer: as she is speaking
      when she sits back down

      Q6.
      Put the things Addie notices before, during and after the speech in order.

      1 - She notices the bright lights and she sees Maggie's name on her hand.
      2 - She sees lots of people looking up at her.
      3 - She notices everyone paying attention.
      4 - She is overwhelmed by the noise of clapping.

      To help you plan your 6 English lesson on: Exploring Addie's speech in the climax of 'A Kind of Spark', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...