Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the final sections of the climax, including a flashback

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a third person flashback section of the climax of ‘A Kind of Spark’ and I can write a first person section showing the reaction to Addie’s speech.

      Key learning points

      1. In this lesson, we are writing a third person flashback and a first person perspective.
      2. Switching perspectives like this allows us to focus on different elements of the narrative at different points.
      3. Our flashback is likely to be more formal than the first person section.
      4. Both sections should include a range of sentence structures and punctuation.
      5. Orally rehearsing our writing allows us to write more confidently.

      Keywords

      • First person - the 'I/we' perspective

      • Flashback - a jump to a time or event that happened earlier in the narrative

      • Third person - the 'he/she/it/they' perspective

      • Oral rehearsal - saying the words you plan to write out loud in order to make the writing process easier

      Common misconception

      Pupils may want to show elements of Maggie's story that are gratuitously graphic or violent.

      Remind pupils that we are talking about real people and that we should consider how Addie reacted to this in the story.

      Teacher tip

      The writing has not been modelled here in order to promote independent writing; if you are using this piece for teacher assessment purposes, then you should refer to local and national guidance regarding the level of teacher input that is appropriate.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Put these sections of our narrative in order.

      1 - first person perspective on first part of Addie's speech
      2 - flashback to first part of Maggie's story
      3 - first person perspective on second part of Addie's speech
      4 - flashback to second part of Maggie's story
      5 - first person perspective on final part of Addie's speech

      Q2.
      Which of these sentences is appropriate for the flashback in our narrative?

      Instantly, she is pushed down to the ground.
      Correct answer: Instantly, she was pushed down to the ground.
      Instantly, I am pushed down to the ground.
      Instantly, I was pushed down to the ground.

      Q3.
      Which of these sentences is appropriate for the first person section of our text?

      Correct answer: The room falls quiet and I feel a lump in my throat.
      The room fell quiet and I felt a lump in my throat.
      The room falls quiet and she feels a lump in my throat.
      The room falls quiet and she felt a lump in my throat.

      Q4.
      Which of the features below are shown in the following first person passage? 'Out of the corner of my eye, I see Mr Macintosh look down at his feet. I grit my teeth.'

      Correct answer: things Addie does
      things Addie says
      things Addie thinks
      Correct answer: things Addie sees

      Q5.
      Which of these pieces of direct speech is correctly punctuated?

      “Because of that” I continue, “I see the world a bit differently."
      “Because of that,” I continue “I see the world a bit differently."
      Correct answer: “Because of that,” I continue, “I see the world a bit differently."
      “Because of that,” I continue, “I see the world a bit differently"

      Q6.
      Which informal language features can be seen in the following first person passage? 'I clear my throat and look out at the expectant faces. I can do this. I can do it for Maggie.'

      Correct answer: sentences starting with 'I'
      contractions
      Correct answer: simple sentences
      questions

      6 Questions

      Q1.
      Put these sentences in the order they would appear in our narrative.

      1 - As Mr Macintosh stands up, the room falls quiet and I feel a lump in my throat.
      2 - Maggie woke with a start to a loud banging on her door.
      3 - “Hi everyone,” I say, trying to give off a confidence I don’t feel.
      4 - “I confess!” she croaked, “I confess …”
      5 - As I rush back to my seat, more and more people begin to clap.

      Q2.
      In which sentence is the direct speech correctly punctuated?

      “We owe these women an apology - and a memorial” I finish.
      Correct answer: “We owe these women an apology - and a memorial!” I finish.
      “We owe these women an apology - and a memorial I finish.
      We owe these women an apology - and a memorial!” I finish.

      Q3.
      Which features below can be seen in the following passage? 'I can see it’s working; they’re starting to understand. I see them looking up at me intently.'

      third person
      Correct answer: first person
      Correct answer: informal language
      Correct answer: things Addie thinks
      Correct answer: present tense

      Q4.
      Which informal language features below can be seen in the following passage? 'I can see it’s working; they’re starting to understand. I see them looking up at me intently.'

      Correct answer: simple sentences
      Correct answer: contractions
      Correct answer: sentences starting with 'I'
      questions Addie asks herself

      Q5.
      Which language features below are included in the following passage? '“You’re the devil’s wife! You cursed our children!” they bellowed, shaking their fists angrily.'

      sentences starting with 'I'
      Correct answer: direct speech
      Correct answer: non-finite (-ing) complex sentence
      compound sentence

      Q6.
      Sofia says, 'We've reached the end of the writing process!'. Why is she wrong?

      We still need to write another flashback.
      Correct answer: We still need to edit and improve our work.
      Correct answer: We may wish to publish our work for an audience.
      We haven't yet completed what we planned to write.

      To help you plan your 6 English lesson on: Writing the final sections of the climax, including a flashback, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...