Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the first section of the climax of 'A Kind of Spark'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write the first section of the climax of ‘A Kind of Spark’, adopting Addie’s perspective and using a range of language features.

      Key learning points

      1. We are writing a narrative that includes switches in perspective and tense.
      2. In this lesson, we will write only a present tense, first person paragraph in role as Addie.
      3. Because we are in role as Addie, we may use some informal language features like short sentences and contractions.
      4. We will also want to include the full range of sentence structures and punctuation.
      5. Orally rehearsing our writing helps us to be prepared to write.

      Keywords

      • First person - the 'I/we' perspective

      • Present tense - shows the action is happening now

      • Informal language - language that is more similar to spoken language

      • Oral rehearsal - saying the words you plan to write out loud in order to make the writing process easier

      Common misconception

      Pupils may confuse this first person writing with internal monologue and focus only on Addie's thoughts.

      Here, we haven't used the term 'internal monologue' because we are describing events and observations from Addie's perspective and not just thoughts.

      Teacher tip

      The writing has not been modelled here in order to promote independent writing; if you are using this piece for teacher assessment purposes, then you should refer to local and national guidance regarding the level of teacher input that is appropriate.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      If we are writing in the first person and in the present tense, what part of our narrative are we writing?

      the flashbacks to Maggie's story
      any part of the narrative
      Correct answer: the sections in role as Addie

      Q2.
      Which of these are true of the flashbacks in our narrative?

      Correct answer: they will have a 'trigger' in the first person sections
      they will be written in role as Maggie
      Correct answer: they will describe what Maggie and the villagers do and say
      Correct answer: they will have a dark and negative mood

      Q3.
      Put these parts of Addie's speech in order.

      1 - sitting and waiting to begin; feeling nervous
      2 - starting to speak; growing in confidence as the audience responds
      3 - sitting back down; feeling relieved and overwhelmed by the applause

      Q4.
      What is the purpose of the 'trigger' in our narrative?

      to allow us to switch to first person, present tense
      Correct answer: to allow us to switch to third person, past tense
      to allow us to switch back and forth between tenses

      Q5.
      Which of these sentences might be from the first person, present tense sections of our narrative?

      Correct answer: I can see their eyes on me.
      Maggie felt their eyes on her.
      "Leave me alone!" she yelled.
      Correct answer: A hundred faces gaze up at me intently.

      Q6.
      Which part of the narrative will have the most positive mood?

      the first section in role as Addie
      the flashbacks
      Correct answer: the final section in role as Addie

      6 Questions

      Q1.
      Which of these are features of our writing in this lesson only?

      third person
      Correct answer: first person
      Correct answer: present tense
      past tense
      Correct answer: informal language

      Q2.
      Which section of our text have we completed so far?

      section 3 in role as Addie
      the first flashback to Maggie's story
      the second flashback to Maggie's story
      Correct answer: section 1 in role as Addie
      section 2 in role as Addie

      Q3.
      Which sentence uses the first person and present tense?

      I looked down at the sea of faces.
      Correct answer: I look down at the sea of faces.
      Addie looks down at the sea of faces.
      Addie looked down at the sea of faces.

      Q4.
      Which of the following are shown in this passage? 'I grit my teeth and look down at Mum and Dad; they are holding hands and smiling up at me nervously.'

      Correct answer: things Addie does
      things Addie thinks
      Correct answer: things Addie sees
      things Addie says

      Q5.
      Which of the following are informal language features that we might see in our first person sections?

      Correct answer: contractions
      Correct answer: simple sentences
      similes and metaphors
      Correct answer: sentences beginning with 'I'

      Q6.
      What important feature is shown in the following sentence? 'With a gulp, I look down at the word 'Maggie' which is written on my hand ...'.

      a compound sentence
      informal language
      Correct answer: the trigger
      contractions

      To help you plan your 6 English lesson on: Writing the first section of the climax of 'A Kind of Spark', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...