Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Linguistic features of a non-chronological report about Ancient Greeks

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify and explain linguistic features of a non-chronological report.

      Key learning points

      1. Subject-specific vocabulary, including numerical facts, is used in a non-chronological report.
      2. Fronted adverbials of cause are used at the start of a sentence to explain a reason.
      3. Sentences can start with a range of fronted adverbials like formal and viewpoint fronted adverbials.

      Keywords

      • Non-chronological report - a non-fiction text that informs about a subject or event and that is written out of time order

      • Language - a way of communicating using words for expressing ideas, thoughts and information

      • Fronted adverbial - a sentence starter followed by a comma

      Common misconception

      Non-chronological reports can be written in first person.

      Non-chronological reports are only written in third person. A non-chronological report is not a biography or recount.

      Teacher tip

      Provide pupils with Ancient Greek pictures and visuals relating to the facts on each slide, which will enhance their understanding of the subject.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which two of these words need a capital letter?

      Correct answer: greece
      soldier
      government
      Correct answer: october
      knowledge

      Q2.
      Match the correct punctuation to each of the sentences below.

      Correct Answer:Where is my sports jacket,?

      ?

      Correct Answer:What a joy that was,!

      !

      Correct Answer:Athens is in Greece,.

      .

      Correct Answer:We're excited about the trip,!

      !

      Q3.
      What is a co-ordinating conjunction?

      a word that starts an adverbial clause
      a word that describes a noun
      Correct answer: a word that joins two main clauses to form a compound sentence
      a word or words that can tell the reader where a noun is

      Q4.
      Which of these are true for non-fiction texts?

      Correct answer: A non-fiction text is full of facts.
      A non-fiction text is imaginary.
      A non-fiction text has two characters who speak to each other.
      Correct answer: There are different types of non-fiction text.

      Q5.
      Tick the fronted adverbial that is best suited to start this sentence: "I completed my home learning."

      Correct answer: With care,
      In the swimming pool,
      After six years,
      All of a sudden,

      Q6.
      Which sentence has the comma accurately punctuated?

      Before, breakfast I went for a run.
      Correct answer: Before breakfast, I went for a run.
      Before breakfast I went, for a run.

      6 Questions

      Q1.
      What is a linguistic feature?

      the way pictures are arranged in a report
      the way punctuation is used to show an emotion
      Correct answer: the way words are used in a sentence to make the meaning clear
      the size of words in a piece of text

      Q2.
      Tick the three words that are specific to the topic of Ancient Greeks.

      Correct answer: Acropolis
      soldier
      government
      Correct answer: hoplite
      Correct answer: Parthenon

      Q3.
      What type of fronted adverbial is 'impressively'?

      fronted adverbial of time
      fronted adverbial of place
      Correct answer: viewpoint fronted adverbial
      fronted adverbial of cause

      Q4.
      Which two of these are viewpoint fronted adverbials?

      Slowly,
      Correct answer: Intriguingly,
      Fearfully,
      Correct answer: Significantly,

      Q5.
      Which two of these are true for a fronted adverbial of cause?

      Correct answer: It links a cause to its effect.
      It lists two adjectives to describe a noun.
      Correct answer: It links one sentence to the next sentence.

      Q6.
      Match the cause to the effect.

      Correct Answer:They were philosophers.,As a result, they developed many new ideas about society.

      As a result, they developed many new ideas about society.

      Correct Answer:They built grand temples.,As a result, their architecture influenced other buildings.

      As a result, their architecture influenced other buildings.

      Correct Answer:They had democracy.,As a result, the citizens were given a say.

      As a result, the citizens were given a say.


      To help you plan your 4 English lesson on: Linguistic features of a non-chronological report about Ancient Greeks, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...