Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Generating vocabulary for the build-up of ‘Beowulf and the dragon’

      Lesson details

      Learning outcome

      I can develop a bank of vocabulary to describe settings and characters in a narrative retelling of the build-up in ‘Beowulf and the dragon’.

      Key learning points

      1. Rehearsing our storytelling using a text map makes the writing process easier.
      2. We can also plan some of the vocabulary we wish to use to have a certain effect.
      3. We are going to be writing the build-up of 'Beowulf and the dragon'.
      4. We can use rich vocabulary to describe the burned stronghold, the rocky headland and the dragon's body.
      5. We can avoid repeating 'Beowulf' and 'the dragon' by replacing them with varied noun phrases.

      Keywords

      • Text map - a visual representation of a series of events, where pictures represent events

      • Build-up - the part of a story where problems are introduced and tension rises

      • Rich vocabulary - words chosen intentionally to convey a certain impression to the reader of a place, person or thing

      • Expanded noun phrase - a phrase where a noun is described by one or more adjectives

      Common misconception

      Pupils may believe they can only use the words provided in the tasks.

      You may wish to list the words provided on a whiteboard during the lesson, but then encourage children to apply their own ideas in the tasks or to use a thesaurus to explore deeper.

      Teacher tip

      You may wish to enhance this lesson with visuals of a devastated scene or of a windswept headland as this may be challenging for pupils to imagine.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is introduced to a story in the build-up?

      the main characters
      the main setting
      Correct answer: problems
      the solution to problems

      Q2.
      Which of these events could form part of the build-up in 'Beowulf and the dragon'?

      Beowulf has been king for 50 years.
      Correct answer: A dragon destroys the Geat stronghold.
      Correct answer: Beowulf decides he needs to fight the dragon.
      Beowulf slits the dragon's throat.

      Q3.
      Which of the events below follows this one? 'Beowulf shouted and banged his sword on the rocks.'

      Correct answer: the dragon slithered out of its cave
      Wiglaf's sword caught fire
      the other men ran away in fear
      Wiglaf stabbed the dragon in the belly

      Q4.
      What should be increasing during the build-up of a narrative?

      the length of sentences
      the amount of descriptive detail
      Correct answer: tension
      confusion

      Q5.
      Which of these events do not form part of the resolution in the story of 'Beowulf and the dragon'?

      Correct answer: Beowulf is given a hero's burial.
      Beowulf slits the dragon's throat.
      The dragon falls down dead.
      Correct answer: Warriors ride around Beowulf's barrow.

      Q6.
      What are the benefits of using our text maps to practise storytelling?

      Correct answer: it helps us remember the events of the story
      Correct answer: it helps us be more prepared to write the story
      it helps us practise our art skills
      it helps us to learn word-for-word what we will write

      6 Questions

      Q1.
      What part of the story 'Beowulf and the dragon' is happening here? 'The dragon attacked the stronghold and Beowulf said he wanted to attack it alone.'

      the opening
      Correct answer: the build-up
      the climax
      the resolution

      Q2.
      Which two settings are included in the build-up of 'Beowulf and the dragon'?

      Correct answer: Eagleness
      Heorot
      Correct answer: the burned stronghold
      inside the dragon's cave

      Q3.
      Which of these words means 'still smoking'?

      ablaze
      incinerated
      blackened
      Correct answer: smouldering

      Q4.
      Which of these words means 'steep'?

      barren
      windswept
      Correct answer: sheer
      promontory

      Q5.
      Which of these words means 'strong'?

      barbed
      iridescent
      sinuous
      Correct answer: mighty

      Q6.
      Which nouns could complete the following expanded noun phrase to give a negative impression of the dragon? 'the colossal __________'.

      Correct answer: worm
      Correct answer: serpent
      Correct answer: treasure-guardian
      warrior
      king of Geatland

      To help you plan your 6 English lesson on: Generating vocabulary for the build-up of ‘Beowulf and the dragon’, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...