Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reading around the text 'Curiosity: The Story of a Mars Rover'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compare and contrast between two non-fiction texts.

      Key learning points

      1. When reading non-fiction texts, readers can use the layout features to help navigate the text.
      2. Non-fiction texts can present information in different forms and layouts.
      3. Readers can compare and contrast within and across texts.

      Keywords

      • Layout - the way the information is organised on the page

      • Skimming - quickly glancing over text for main ideas and key points

      • Scanning - rapidly searching a text for specific information or keywords

      • Compare - identifying similarities between two or more things, ideas, concepts, or texts

      • Contrast - identifying differences between two or more things, ideas, concepts, or texts

      Common misconception

      Pupils may find it challenging to remember features found in non-fiction texts.

      Display/print out common non-fiction text features, alongside layout features, to support pupils when comparing and contrasting.

      Teacher tip

      You may wish to make Task B more interactive by printing statements and asking groups to sort into 'similarities' and 'differences'.

      Equipment

      You need a copy of the 2023 Walker Studio edition of ‘Curiosity: The Story of a Mars Rover’ written and illustrated by Markus Motum, for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How did the Curiosity rover get its name?

      Correct answer: It was named by a pupil called Clara Ma
      It was named by the NASA scientist team
      It was decided by using Artificial Intelligence (AI)

      Q2.
      True or False? The Curiosity rover was only able to take photographs in black and white.

      Correct Answer: False, false

      Q3.
      What technology and equipment was on board the Curiosity rover?

      Correct answer: navigation cameras
      internet connection
      Correct answer: laser
      Correct answer: drill
      games

      Q4.
      Match the following definitions of a similarity and difference.

      Correct Answer:similarity, two or more things that are alike or have something in common

      two or more things that are alike or have something in common

      Correct Answer:difference,two or more things are not alike or do not have something in common

      two or more things are not alike or do not have something in common

      Q5.
      Sequence the following events from the text in chronological order.

      1 - the module enters the Martian atmosphere
      2 - a parachute is deployed to slow the module down
      3 - a descent vehicle uses rockets to lower the rover onto the surface of Mars
      4 - after landing safely, the rover sets off to explore the Martian landscape

      Q6.
      True or False? 'Curiosity: The Story of a Mars Rover' is a non-fiction text.

      Correct Answer: True, true

      6 Questions

      Q1.
      True or false? The layout of a text refers to the way the information is organised on the page.

      Correct Answer: True, true

      Q2.
      Match the keyword to the correct definition.

      Correct Answer:skimming,quickly glancing over text for main ideas and key points

      quickly glancing over text for main ideas and key points

      Correct Answer:scanning ,rapidly searching a text for specific information or keywords

      rapidly searching a text for specific information or keywords

      Correct Answer:comparing,identifying similarities between two or more things

      identifying similarities between two or more things

      Correct Answer:contrasting,identifying differences between two or more things

      identifying differences between two or more things

      Q3.
      Which of the following is a tip for skimming and scanning?

      reading every word
      Correct answer: locate headings and subheadings
      Correct answer: notice illustrations, captions and graphics

      Q4.
      Which of the following are layout features likely to be found in a non-fiction text?

      Correct answer: sub-headings
      Correct answer: text boxes
      Correct answer: paragraphs
      character dialogue
      Correct answer: captions

      Q5.
      How much did Curiosity weigh?

      one pound
      one kilogram
      Correct answer: one ton

      Q6.
      What material are Curiosity rover’s wheels made out of?

      recycled plastic
      Correct answer: aluminum
      gold

      To help you plan your 5 English lesson on: Reading around the text 'Curiosity: The Story of a Mars Rover', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...