Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Developing reading preferences in Year 4 by exploring a range of forms

      Lesson details

      Learning outcome

      I can develop my awareness of a range of forms.

      Key learning points

      1. Reading Non-Fiction can develop knowledge of the world around you and the people that inhabit it
      2. Reading about other people's lives and cultures can develop curiosity about the wider world
      3. Non-Fiction reading can be presented in a variety of forms
      4. You can read texts that are based on true stories to learn about history and important events

      Keywords

      • Form - form is the way that a text can be presented

      • Newspaper - a newspaper is a form of text that presents news and information about current events

      • Non-fiction - non-fiction is a genre of text which presents real events, information, or knowledge

      • Magazine - a magazine is a form of text featuring articles, images, and information on diverse topics

      • Curiosity - curiosity is a strong desire to know, explore, and learn about the world around you

      Common misconception

      Pupils might think that non-fiction is a form not a genre.

      Non-fiction is a genre of text. It can be presented in many different forms. Provide pupils with examples to read.

      Teacher tip

      Prepare a range of trusted sites to suggest to pupils for their research.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the most suitable definition for a non-fiction text?

      a collection of poems on a similar theme
      a fictional story with an imagined narrative
      Correct answer: a factual text sharing real events, information, or knowledge

      Q2.
      True or False? A magazine can only be about one subject or theme.

      Correct Answer: False, false

      Q3.
      What topic or theme is the Magazine 'Science + Nature' likely to contain?

      arts and creativity
      literature and book reviews
      sports and hobbies
      Correct answer: technology and the natural world

      Q4.
      Select the non-fiction forms of text.

      illustrated chapter book
      Correct answer: reference text
      Correct answer: graphic novel
      Correct answer: newspaper

      Q5.
      Select the true statements.

      Correct answer: Form is the way a text can be presented.
      Correct answer: There are many different forms of text available to read.
      The form of a text is the same as the genre of a text.
      There is only one form of text available to read.
      Correct answer: All forms are equally as valid as each other.

      Q6.
      Reading for pleasure is... Select the correct statements

      Correct answer: reading we choose to do
      reading we do because we are told to
      Correct answer: reading we are engaged by and enjoy
      reading about topics we are not engaged with

      6 Questions

      Q1.
      Match the following keywords to their definitions.

      Correct Answer:non-fiction,a genre of text which presents factual information

      a genre of text which presents factual information

      Correct Answer:newspaper,a form of text that presents news about current events

      a form of text that presents news about current events

      Correct Answer:form,the way that a text can be presented

      the way that a text can be presented

      Correct Answer:magazine,a form of text that contains a range of articles on a topic

      a form of text that contains a range of articles on a topic

      Q2.
      Curiosity is...

      knowing nothing about a specific topic.
      refusing to explore or consider new ideas or information.
      Correct answer: really wanting to know, explore, and learn about the world around you.

      Q3.
      True or False? Non-fiction texts can only be written by one author.

      Correct Answer: False, false

      Q4.
      Which topics would you expect to find in a text titled 'Nano: The Spectacular Science of the Very (Very) Small'?

      current affairs and events
      sports and hobbies
      arts and creativity
      Correct answer: science and nature

      Q5.
      True or False? Magazines and newspapers can be read for pleasure and purpose.

      Correct Answer: True, true

      Q6.
      Which features of magazines and newspapers can make them appealing to readers? Choose three

      poetry
      Correct answer: wide range of subjects, topics and themes
      Correct answer: connection with the wider world
      Correct answer: eye-catching
      fictional stories

      To help you plan your 4 English lesson on: Developing reading preferences in Year 4 by exploring a range of forms, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...