Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Spelling words with the prefixes ad- and al- and hyphens

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell a range of words with the prefixes ad-, al-, af- and a-.

      Key learning points

      1. A prefix is a letter or group of letters at the start of a word which changes its meaning.
      2. The prefixes ad- and af- mean ‘towards’.
      3. The prefix al- means ‘all’ and a- means ‘in the state of’.
      4. A hyphen can join a prefix to a base word to avoid ambiguity in meaning or spelling.
      5. How to spell the curriculum words: experience, extreme and increase.

      Keywords

      • Prefix - a letter or group of letters added to the start of a root word to change its meaning

      • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

      • Hyphen - a hyphen can join a prefix to a base word to avoid ambiguity in meaning or spelling

      Common misconception

      Pupils may think that for every word with a prefix the meaning of the prefix will be very literal.

      Show a range of words with the focus prefixes in. Whilst with some words the meaning of the prefix may be clear, with others it is not. Explain this is linked to the complex way that language develops over time.

      Teacher tip

      Pupils can go on a prefix hunt. Give a page of text, and ask children to idenitfy all the words with prefixes in them. Can they remember the meaning of the prefixes? Is the meaning of the prefix clear in the meaning of the word (sometimes it isn't).

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Select the prefixes.

      abc
      Correct answer: anti-
      first
      -ly
      Correct answer: il-

      Q2.
      What does the prefix co- usually mean? Example words are 'coordinate' or 'copilot'.

      Correct answer: with
      before
      against

      Q3.
      What does the word 'recover' mean?

      Correct answer: to return to a normal state of health or strength after illness or setback
      to get back something that was lost or misplaced
      to find or learn something again

      Q4.
      Match the words to their meanings.

      Correct Answer:almost,nearly, very close

      nearly, very close

      Correct Answer:altogether,completely, in total

      completely, in total

      Correct Answer:alone,by oneself, without others

      by oneself, without others

      Q5.
      Match the words to their meanings.

      Correct Answer:aboard,on board, onto a ship, train or other vehicle

      on board, onto a ship, train or other vehicle

      Correct Answer:ex-wife,a former (past) wife

      a former (past) wife

      Correct Answer:self-belief,belief in yourself

      belief in yourself

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold. Please riwind the film.

      Correct Answer: rewind

      6 Questions

      Q1.
      Match the prefixes to the root words.

      Correct Answer:non-,negotiable

      negotiable

      Correct Answer:self-,centred

      centred

      Correct Answer:ex-,girlfriend

      girlfriend

      Correct Answer:pre-,exisiting

      exisiting

      Q2.
      Match the prefix to its meaning.

      Correct Answer:a-,in the state of

      in the state of

      Correct Answer:al-,all

      all

      Correct Answer:ad-,towards

      towards

      Q3.
      Select the correct spelling of the word.

      allso
      Correct answer: also
      alsow

      Q4.
      Correct the spelling of the word in bold in the sentence. I allredy have that football card.

      Correct Answer: already

      Q5.
      Correct the spelling of the word in bold in the sentence. Allthow I arrived late, the film had not begun.

      Correct Answer: Although, although

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the sentence. He was a very kind and afible man.

      Correct Answer: affable

      To help you plan your 5 English lesson on: Spelling words with the prefixes ad- and al- and hyphens, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...