Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reading aloud a persuasive letter, inspired by a text

      Lesson details

      Learning outcome

      I can read aloud a persuasive letter inspired by 'Front Desk'.

      Key learning points

      1. Speakers must speak audibly and fluently to communicate meaning clearly.
      2. Speaking in an appropriate register enhances communication.
      3. Text meaning and the reader's emotions can be shown through intonation, tone, volume and gestures.
      4. Facial expressions can be used to convey emotions.

      Keywords

      • Reading aloud - speaking in front of others and listening to others

      • Projection - speaking powerfully and clearly

      • Diction - pronouncing words clearly

      • Eye contact - looking into the eyes of the people in an audience

      • Body language - how we use our posture and gestures to communicate meaning, confidence and feelings

      Common misconception

      Pupils may speak very quickly, quietly and not look up from their page when reading aloud their persuasive letter.

      Techniques for effective presenting are explicitly identified, explained and modelled throughout both learning cycles.

      Teacher tip

      Physically model strong body language, voice projection, diction and eye contact throughout the lesson and show films of excellent example speakers.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is an audience?

      Correct answer: a group of people who watch or listen to something
      a group of people who perform on stage
      a group of people playing

      Q2.
      What should an audience do when they are watching a presentation?

      Correct answer: listen to the presentation
      talk to their partner throughout the presentation
      read their book during the presentation
      Correct answer: look at the presenter

      Q3.
      What is the purpose of a persuasive letter?

      to tell the reader a story
      to record thoughts and feelings
      to find words and lines that rhyme with each other
      Correct answer: to persuade the reader to change their mind or behaviour

      Q4.
      What helps effective presenting?

      Correct answer: speaking loudly enough for everyone to hear
      Correct answer: pronouncing words correctly
      telling jokes
      Correct answer: eye contact
      Correct answer: confident body language

      Q5.
      'Polysyllabic' words are ...

      words with one syllable.
      Correct answer: words with more than one syllable.
      words with more vowels than consonants.

      Q6.
      Persuasive letters are __________ in tone.

      Correct answer: formal
      informal
      vague

      6 Questions

      Q1.
      Which of these are appropriate explanations of 'reading aloud'?

      Correct answer: an important final stage of the writing process
      always involves learning a piece of writing off by heart
      Correct answer: can be a way of sharing information with others
      Correct answer: involves speaking in front of others and listening to others

      Q2.
      Match the reading aloud techniques to their definitions:

      Correct Answer:projection,speaking powerfully and clearly

      speaking powerfully and clearly

      Correct Answer:diction,pronouncing words clearly

      pronouncing words clearly

      Correct Answer:eye contact,looking into the eyes of the people in our audience

      looking into the eyes of the people in our audience

      Correct Answer:body language,how we use our posture and gestures to convey meaning

      how we use our posture and gestures to convey meaning

      Q3.
      When projecting our voices, we need to use deep breaths and use the __________ in our stomachs to help us speak.

      Correct answer: muscles
      butterflies
      feelings

      Q4.
      __________ involves pronouncing words clearly. It is very important because our audience needs to be able to understand what we are saying.

      Projection
      Correct answer: Diction
      Eye contact
      Body language

      Q5.
      Which of these are aspects of confident body language when presenting?

      Correct answer: shoulders back
      Correct answer: feet shoulder-width apart
      pronouncing words clearly
      Correct answer: chin up when speaking

      Q6.
      Which words are polysyllabic?

      youth
      Correct answer: councillors
      Correct answer: community
      Correct answer: physical
      health

      To help you plan your 5 English lesson on: Reading aloud a persuasive letter, inspired by a text, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...