Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Justifying an opinion

      Lesson details

      Learning outcome

      I can justify an opinion using reasoning.

      Key learning points

      1. A debate is a structured argument between two teams.
      2. An opinion is a view or belief that a person has.
      3. In a debate, an opinion must be justified with reasoning.

      Keywords

      • Debate - A debate is a structured argument between two teams.

      • Opinion - An opinion is a view or belief that a person has.

      • Reasoning - Reasoning is explaining why a person has a certain opinion.

      • Justify - To justify an opinion means giving clear reasoning.

      • Opinion - Convincing someone will make them agree with your opinion.

      Common misconception

      Opinions do not need to be justified in a debate.

      Opinions need to be justified to convince the audience.

      Teacher tip

      A speaking game runs through the lesson and increases in complexity each time. Try and build in time for all pupils to have a go and insist that they stand up and speak in front of the class. After they speak, give feedback on their delivery.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is an opinion?

      a fact that a person knows
      Correct answer: a view or belief that a person has
      a list of items

      Q2.
      What is a fact?

      a view or belief that a person has
      Correct answer: a statement that is true
      a piece of gossip

      Q3.
      Which of the following is an opinion?

      2 + 2 = 4
      Correct answer: Chocolate ice cream is the best flavour.
      The sun rises in the east and sets in the west.
      London is the capital city of England.

      Q4.
      When speaking publicly, which three of these will help you?

      Correct answer: speaking with a loud voice
      Correct answer: speaking clearly
      looking at the floor
      Correct answer: looking at the audience
      speaking quietly

      Q5.
      What should a persuasive sentence include?

      long and detailed sentences
      rhyming words
      Correct answer: strong evidence and logical reasoning

      Q6.
      Which of the following is persuasive?

      the sky is blue
      Correct answer: you should definitely try this delicious ice cream
      I like reading books

      6 Questions

      Q1.
      How many teams are involved in a debate?

      1
      Correct answer: 2
      3
      4

      Q2.
      In a debate, people will give their opinion and justify it with what?

      a different opinion
      Correct answer: reasoning
      facts

      Q3.
      When speaking to an audience, which three of these are important to do?

      Correct answer: speak loudly and clearly
      smile while speaking
      Correct answer: make eye-contact
      Correct answer: stand-up straight
      move your feet

      Q4.
      What word signals to the audience that you are now using reasoning to justify your answer?

      and
      but
      or
      Correct answer: because
      so

      Q5.
      When someone has finished speaking in our debate lessons, what should you do?

      laugh
      stay silent
      Correct answer: applaud

      Q6.
      Which of these is a fact and not an opinion?

      I think that Italy is the best country to visit.
      I believe that school uniform should be banned.
      Correct answer: Football is a sport that lots of people play.

      To help you plan your 5 English lesson on: Justifying an opinion, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...