Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Peer editing the paragraph about King Tut’s death

      Lesson details

      Learning outcome

      I can edit my own and my peer's section about the death of King Tut in a non-chronological report.

      Key learning points

      1. Editing is the process of making changes to improve our writing.
      2. Editing can be done by oneself, with a peer or with a teacher.
      3. When editing punctuation, missing or incorrectly used capital letters, full stops and commas are all checked.
      4. When editing sentence structure, the way sentences are constructed is checked to improve and enhance text flow.
      5. When editing language, choices of words and phrases are carefully reviewed.

      Keywords

      • Editing - the process of improving writing to improve text flow and overall quality

      • Punctuation - a set of standardised symbols and marks used in written language to structure sentences

      • Sentence structure - the way words are arranged within a sentence to convey meaning

      • Vocabulary - the use of specific words and phrases to convey a meaning

      Common misconception

      Pupils may think that editing means correcting spelling and handwriting only.

      Editing involves improving language choices, sentence structure and enhancing the overall quality and effectiveness of the writing.

      Teacher tip

      Provide pupils with word banks so that they can upgrade and improve their language choices. Ensure that you give a clear amount of time for each editing chunk and allow pupils opportunities to practise editing on mini-whiteboards. Pupils could also use this lesson to edit the rest of their reports.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which sentence is correctly punctuated?

      king Tut died at the age of nineteen.
      King Tut died at the age of nineteen
      king Tut died at the age of nineteen
      Correct answer: King Tut died at the age of nineteen.

      Q2.
      'two unborn, mummified children' is an example of which of these?

      a fronted adverbial
      a subordinate clause
      Correct answer: an expanded noun phrase
      an adjective

      Q3.
      Match the word class to its example.

      Correct Answer:verb,discovered
      Correct Answer:adverb,sadly
      Correct Answer:noun,tomb
      Correct Answer:adjective,expensive

      Q4.
      Which sentence is correctly punctuated?

      When King Tut died his body was mummified.
      Correct answer: When King Tut died, his body was mummified.
      When, King Tut died his body was mummified.
      When, King Tut died, his body was mummified.

      Q5.
      A sentence is formed of two main clauses joined with a co-ordinating conjunction.

      Correct Answer: compound, Compound

      Q6.
      What must a clause contain?

      an adverb
      an adjective
      Correct answer: a verb
      a full stop

      6 Questions

      Q1.
      What is editing?

      rewriting a whole piece of text
      Correct answer: making improvements in language choices
      Correct answer: making improvements to sentence structure
      only correcting mistakes

      Q2.
      Match the term to its definition:

      Correct Answer:sentence structure,the way words are arranged and organised within sentences
      Correct Answer:vocabulary,language choices made by a writer
      Correct Answer:punctuation,a set of symbols and marks used to structure sentences

      Q3.
      Which conjunction should join the following two clauses together? 'Scientists are not exactly sure how King Tut died, __________ they believe it was malaria or an infected leg.'

      or
      Correct answer: but
      when
      as

      Q4.
      Which one of these should we do first when editing sentence structure?

      Check that language choices are ambitious to engage the reader.
      Check for missing commas.
      Correct answer: Check that we've used a range of different sentence types to make the text flow.

      Q5.
      What should we do when making improvements to language choices?

      Correct answer: Check that language choices are ambitious.
      Check for missing full stops.
      Check for missing capital letters.
      Correct answer: Check the language matches the text type.

      Q6.
      Which sentence is punctuated correctly?

      Interestingly King Tut was buried with a crown, jewellery and a throne.
      Interestingly, King Tut was buried with a crown, jewellery, and a throne.
      Correct answer: Interestingly, King Tut was buried with a crown, jewellery and a throne.
      Interestingly King Tut was buried with a crown jewellery and a throne.

      To help you plan your 3 English lesson on: Peer editing the paragraph about King Tut’s death, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...