Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding themes, characters and plot in 'Romeo and Juliet'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Shakespeare demonstrates key themes through character and plot action.

      Key learning points

      1. 'Romeo and Juliet' is a tragedy written by William Shakespeare in the 1590s and it is based on an Italian story.
      2. The plot tells of two young lovers, Romeo Montague and Juliet Capulet, who belong to feuding families.
      3. A theme of a play is a central idea that the writer intends the audience to engage deeply with.
      4. Key themes in 'Romeo and Juliet' are love, chance, conflict, youth and death.

      Keywords

      • Play - a dramatic work originally intended for the stage

      • Feud - a long-lasting conflict

      • Tragedy - a type of play in which terrible or sorrowful things happen to the main character(s)

      • Theme - a central idea that the writer intends the audience to engage deeply with

      Common misconception

      Pupils may struggle to understand why the characters take such drastic action in the play.

      Explain the importance of familial obligations at the time the play is set; use analogies to describe the feud between the houses. Note also the difficulties around communication - there was no easy way to send messages!

      Teacher tip

      Before this lesson, pupils must have a good understanding of the plot of 'Romeo and Juliet'. You may wish to read them a simple abridgement such as the 'Shakespeare Stories for Children' version before watching the 'Shakespeare - The Animated Tales' video version.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In which country was William Shakespeare born?

      Correct answer: the UK
      the USA
      France
      Spain

      Q2.
      What was William Shakespeare's occupation?

      composer
      Correct answer: playwright
      costume designer
      theatre architect

      Q3.
      What is a 'play'?

      a piece of writing meant to be spoken with no audience
      a collection of poems
      Correct answer: writing intended to be performed on stage
      a story meant to be read at home

      Q4.
      During which time period was William Shakespeare alive?

      the Roman era
      Correct answer: the Elizabethan era
      the Victorian era
      the Second World War

      Q5.
      How is a play script different to a normal book?

      Most of the text is description of what characters are doing.
      Correct answer: Most of the text is the characters speaking aloud.
      Correct answer: The name of the character speaking is shown on the left hand side.
      Correct answer: There might be 'stage directions' that say what characters are doing.

      Q6.
      Which of the following were written by William Shakespeare?

      Correct answer: Macbeth
      Correct answer: Romeo and Juliet
      Matilda
      Correct answer: Othello
      Sherlock Holmes

      6 Questions

      Q1.
      Which characters are on the Montague side of the feud?

      Juliet
      Correct answer: Romeo
      Tybalt
      Correct answer: Benvolio
      Correct answer: Mercutio

      Q2.
      Which characters are on the Capulet side of the feud?

      Correct answer: Juliet
      Correct answer: the Nurse
      Correct answer: Tybalt
      the Prince
      Friar Laurence

      Q3.
      Match each character to their role in the plot of 'Romeo and Juliet'.

      Correct Answer:Friar Laurence,gives Juliet the potion

      gives Juliet the potion

      Correct Answer:the Nurse,carries messages to Juliet

      carries messages to Juliet

      Correct Answer:the Prince,tries to stop the families feuding

      tries to stop the families feuding

      Correct Answer:Capulet,wants Juliet to marry Paris

      wants Juliet to marry Paris

      Q4.
      Which of the following characters die during 'Romeo and Juliet'?

      Correct answer: Tybalt
      Correct answer: Mercutio
      Correct answer: Romeo
      Capulet
      Correct answer: Juliet

      Q5.
      Put these events from 'Romeo and Juliet' in order.

      1 - Romeo is exiled for killing Tybalt.
      2 - Juliet takes potion to make her appear dead.
      3 - Juliet's family place her 'body' in their tomb.
      4 - Romeo hears Juliet is dead and he goes to the tomb.
      5 - Believing Juliet to be dead, Romeo takes poison.
      6 - When she sees Romeo is dead, Juliet stabs herself.

      Q6.
      Roughly when were Shakespeare's plays written?

      40 years ago
      200 years ago
      Correct answer: 400 years ago
      1,000 years ago

      To help you plan your 6 English lesson on: Understanding themes, characters and plot in 'Romeo and Juliet', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...