Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the first half of Juliet's diary entry

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write the first half of Juliet’s imagined diary entry after meeting Romeo, using a range of linguistic features and cohesive devices.

      Key learning points

      1. A diary entry combines details about events with details about emotions.
      2. We can use certain linguistic features to create an appropriate tone for a diary.
      3. Hyperbole, internal thoughts, rhetorical questions and exclamation sentences make diary writing more personal.
      4. We connect ideas together in writing with cohesive devices like fronted adverbials and different sentence types.
      5. We may change tense between past and present during a diary entry.

      Keywords

      • Emotions - strong feelings experienced by a character in response to their experiences

      • Events - things that happen to a person or a character

      • Linguistic features - language structures that are specific to a type of text

      • Cohesive devices - language structures that develop text cohesion

      Common misconception

      Pupils may struggle to connect ideas using a range of cohesive devices.

      Lessons about all the relevant cohesive devices can be found in our KS2 Grammar curriculum; you could select slides to pre-teach particular concepts if needed.

      Teacher tip

      A slide is left intentionally lined; this is your prompt to complete shared writing with your class. Model selecting different cohesive devices and linguistic features; take ideas from the class and co-construct an example paragraph together.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which paragraph of our diary entry will we write first?

      meeting Romeo at the ball
      Correct answer: how you feel now, sitting at home after the ball
      an update to include what happened on the balcony
      learning that Romeo is a Montague

      Q2.
      When Juliet first writes in her diary after the ball, which event will she not cover?

      kissing Romeo
      Correct answer: agreeing to marry Romeo
      meeting Romeo
      learning he is a Montague

      Q3.
      Which of the following words might Juliet use when describing her first impressions of Romeo?

      Correct answer: mesmerising
      desolate
      Correct answer: flawless
      melancholy

      Q4.
      Match each situation to Juliet's emotions at that point.

      Correct Answer:When I first saw him,,I knew I had to speak to him.
      Correct Answer:When he kissed me,,I realised I was falling in love.
      Correct Answer:When I found out he was a Montague,,I couldn't believe my bad luck!
      Correct Answer:When I saw him in the orchard,,I was scared that my family would catch him.

      Q5.
      Which of the following is not a common feature of a diary entry?

      describing thoughts you have
      describing events that have happened to you
      describing emotions you feel
      Correct answer: describing other people's emotions

      Q6.
      Which of these examples show Juliet's emotions?

      I was dancing alone.
      I saw a handsome man approaching.
      Correct answer: Instantly, my pulse was racing.
      Correct answer: I was enchanted by his charming way of speaking.

      6 Questions

      Q1.
      Match these key elements of a diary to the correct examples.

      Correct Answer:events in the present tense,I am sitting in bed surrounded by handkerchiefs as I write this.
      Correct Answer:emotions in the present tense,I feel totally desolate.
      Correct Answer:events in the past tense,He approached boldly from across the room.
      Correct Answer:emotions in the past tense,I was completely enchanted.

      Q2.
      Which linguistic feature is shown in the following example? 'I'm more upset than any human being has ever been before!'

      a rhetorical question
      Correct answer: hyperbole
      an exclamation sentence
      internal thoughts

      Q3.
      Which linguistic feature is shown in the following example? 'I know I will never be able to see him again.'

      an exclamation sentence
      Correct answer: internal thoughts
      hyperbole
      a rhetorical question

      Q4.
      Which cohesive device is used in the following example? 'I am so desperate to see him, but I know it can never happen.'

      fronted adverbial of time
      Correct answer: compound sentence
      adverbial complex sentence
      non-finite (-ing) complex sentence

      Q5.
      Which cohesive device is used in the following example? 'Thinking about what I’ve lost, I feel completely desolate.'

      fronted adverbial of time
      compound sentence
      adverbial complex sentence
      Correct answer: non-finite (-ing) complex sentence

      Q6.
      Which of these examples are in the past tense?

      Correct answer: I gazed at his chiselled features.
      I am completely heartbroken.
      Correct answer: My mother called me away.
      I know this will never be possible.

      To help you plan your 6 English lesson on: Writing the first half of Juliet's diary entry, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...