Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the second paragraph of a persuasive letter to Sherlock Holmes

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write the second persuasive paragraph of a persuasive letter, giving reasons and evidence and using a range of persuasive techniques.

      Key learning points

      1. Writing is most successful when it is planned.
      2. The paragraph should give a reason, followed by evidence to support that reason.
      3. We should include a range of persuasive techniques in the paragraph.
      4. Within the paragraph, ideas are connected using cohesive devices.
      5. Parenthesis can be added to clarify a noun using commas or to emphasise a point using dashes.

      Keywords

      • Persuasive technique - a structure or device used in writing to try to change someone’s mind or behaviour

      • Cohesive devices - language structures that develop text cohesion

      • Parenthesis - additional information that is added to a sentence; if it is removed, the sentence still makes sense

      • Reason - an explanation or justification

      • Evidence - information or facts that show something is true

      Common misconception

      Pupils may struggle to add parenthesis to a sentence in the correct position.

      Parenthesis often follows a noun to add extra information; it can be removed and the sentence will still make sense.

      Teacher tip

      Encourage lots of oral rehearsal before writing and give children access to the Cohesive Devices Bank while writing. A slide is left lined for you to complete shared writing with the class; refer to the video for ideas for how to do this.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following will we not include in a persuasive paragraph of our letter to Sherlock Holmes?

      a reason why we think Holmes should investigate
      evidence to support the reason
      Correct answer: a summary of what has happened
      persuasive techniques

      Q2.
      Which of the following are persuasive techniques?

      Correct answer: presumption
      Correct answer: flattery
      Correct answer: rhetorical question
      semi-colon

      Q3.
      Which sentences include a persuasive technique?

      The local police have not been of any help.
      Correct answer: Surely you would not want this situation to continue, would you?
      Correct answer: If you do not help, the situation will continue to get worse.
      It would be really nice if you could help.

      Q4.
      After which word should the colon be placed in this sentence? 'The community is feeling very unsafe many people fear the Hound must be real.'

      Correct answer: unsafe
      people
      fear
      feeling

      Q5.
      Which sentence has a colon for explanation in the correct position?

      I desperately need your help if the Hound is real, I am in: serious danger.
      Correct answer: I desperately need your help: if the Hound is real, I am in serious danger.
      I desperately need your help if: the Hound is real, I am in serious danger.
      I desperately need your: help if the Hound is real, I am in serious danger.

      Q6.
      Which persuasive technique is used here? 'I look forward to hearing your solution to this problem very soon.'

      veiled threat
      flattery
      Correct answer: presumption
      rhetorical question

      6 Questions

      Q1.
      Which cohesive device has been used here? 'Because they have very little experience of these matters, the local police have been completely unable to help.'

      relative complex sentence
      Correct answer: adverbial complex sentence
      compound sentence
      colon to explain

      Q2.
      Which cohesive device has been used here? 'The local police, who have very little experience, have been of little help.'

      Correct answer: relative complex sentence
      adverbial complex sentence
      compound sentence
      colon to explain

      Q3.
      Which cohesive devices could be used to connect these two ideas? 'The police have tried their best. They lack the skills to be of any real use.'

      the subordinating conjunction 'because'
      Correct answer: the co-ordinating conjunction 'but'
      Correct answer: the fronted adverbial 'however' following a semi-colon
      the fronted adverbial 'due to this' following a semi-colon

      Q4.
      Which example joins these ideas correctly? 'The police have been hopeless in this case. They have been completely hopeless.'

      The police have been hopeless in this case and completely hopeless.
      Correct answer: The police have been hopeless - completely hopeless - in this case.
      The police, who have been completely hopeless, have been hopeless in this case.

      Q5.
      Which example uses a colon to explain correctly?

      Correct answer: I do not blame them: they have little experience.
      I do not blame them they have: little experience.
      I do not: blame them they have little experience.

      Q6.
      Which two persuasive techniques are used here? 'I am certain you will do a better job: your unmatched investigative skills cannot possibly fail.'

      Correct answer: flattery
      veiled threat
      rhetorical question
      Correct answer: presumption

      To help you plan your 6 English lesson on: Writing the second paragraph of a persuasive letter to Sherlock Holmes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...