Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Comma rules in three sentence types

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the comma for a range of purposes in three different sentence structures.

      Key learning points

      1. A comma is written before "but" or "or" co-ordinating conjunctions in a compound sentence.
      2. If the adverbial clause is first in an adverbial complex sentence, it is followed by a comma before the main clause.
      3. If the main clause is first in an adverbial complex sentence, it is not followed by a comma before the adverbial clause.
      4. Commas are often used to demarcate clauses in compound and complex sentence structures.
      5. Commas may be found in a simple sentence for other purposes than clause demarcation.

      Keywords

      • Co-ordinating conjunction - a word that joins two main clauses to form a compound sentence

      • Comma - a punctuation mark used before "but" or "or" co-ordinating conjunctions in a compound sentence

      • Adverbial clause - a type of subordinate clause that starts with a subordinating conjunction

      • Subordinating conjunction - a word that starts an adverbial clause

      • Comma - a punctuation mark used to demarcate the first adverbial clause from the second main clause in an adverbial complex sentence

      Common misconception

      Pupils may believe that commas indicate a 'pause' in sentences, or 'taking a breath'.

      Commas have a number of specific functions, several of which are covered in this lesson.

      Teacher tip

      Display the comma rules in the classroom so that children can refer to them in their writing across the curriculum.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which two of the following words are nouns?

      beautiful
      Correct answer: hill
      Correct answer: boots
      heavy

      Q2.
      Which two of the following words are adjectives?

      Correct answer: boggy
      Correct answer: dark
      bog
      darkness

      Q3.
      Which two of the following are expanded noun phrases?

      ran quickly
      Correct answer: a small, blue tent
      cautiously waited
      Correct answer: the long, steep hill

      Q4.
      Co-ordinating conjunctions join together two main clauses in a compound sentence. Which three of the following are co-ordinating conjunctions?

      because
      Correct answer: but
      Correct answer: or
      Correct answer: and
      when

      Q5.
      Where is the top of a comma placed when we are writing on lines?

      below the line
      Correct answer: on the line
      just above the line
      high above the line

      Q6.
      Which word in this adverbial complex sentence is the subordinating conjunction? 'We all cheered when we were given extra playtime.'

      we
      cheered
      Correct answer: when
      were

      6 Questions

      Q1.
      Which two co-ordinating conjunctions always need a comma before them in a compound sentence?

      and
      Correct answer: but
      Correct answer: or

      Q2.
      Which compound sentence is punctuated correctly?

      The room was silent, and we all held our breath.
      Correct answer: It was the middle of the night, but we could see by the light of the moon.
      We knew we had to continue or it we would never make it in time.

      Q3.
      Match the first main clause to the second main clause to create a compound sentence.

      Correct Answer:It was time to go home,, but the teacher kept us waiting.

      , but the teacher kept us waiting.

      Correct Answer:We ran to the lunch hall,and we wolfed down our food.

      and we wolfed down our food.

      Correct Answer:It would either work perfectly,, or it would be a total disaster.

      , or it would be a total disaster.

      Q4.
      Which of these adverbial complex sentences is punctuated correctly?

      As the sun rose the cockerel crowed loudly.
      The cockerel crowed loudly, as the sun rose.
      Correct answer: As the sun rose, the cockerel crowed loudly.
      As the sun rose the cockerel, crowed loudly.

      Q5.
      What have the commas been used for in this sentence? 'When the storm was over, the cold, shivering animals crept out of hiding.'

      to separate two main clauses
      Correct answer: to separate an adverbial clause and a main clause
      Correct answer: to separate two adjectives in an expanded noun phrase
      to separate a list of nouns

      Q6.
      What have the commas been used for in this sentence? 'Jun didn't buy anything, but Sofia bought crisps, chocolate and a drink.'

      to separate an adverbial clause and a main clause
      to separate two adjectives in an expanded noun phrase
      Correct answer: to separate a list of nouns
      Correct answer: to separate two main clauses

      To help you plan your 4 English lesson on: Comma rules in three sentence types, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...