Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Four types of simple sentence

      Lesson details

      Learning outcome

      You can write four types of simple sentence with accurate punctuation.

      Key learning points

      1. A simple sentence is a sentence about one idea that makes complete sense.
      2. There are four types of simple sentence: statements, questions, commands and exclamations.
      3. Any type of simple sentence must contain a verb.
      4. A group of words that contains a verb and makes complete sense is called a main clause.
      5. A simple sentence is formed of one main clause.

      Keywords

      • Main clause - a group of words that contains a verb and makes complete sense.

      • Statement - a type of simple sentence that expresses a fact or an opinion and most often ends with a full stop.

      • Question - a type of simple sentence that asks the reader for an answer and ends with a question mark.

      • Command - a type of simple sentence that tells someone to do something and can end with an exclamation mark.

      • Exclamation - a type of simple sentence that expresses strong emotion or surprise.

      Common misconception

      Pupils confuse an exclamatory phrase with an exclamation sentence.

      A phrase is a group of words with no verb. Any simple sentence must include a verb. Verbs in exclamation sentences are often being verbs.

      Teacher tip

      Add more images to the slides with one image to improve pupils' sentence outcomes.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these comes at the start of a sentence?

      verb
      noun
      Correct answer: capital letter
      adjective

      Q2.
      Match the word with the correct definition.

      Correct Answer:noun,a naming word for people, places or things

      a naming word for people, places or things

      Correct Answer:adjective,a word that describes a noun

      a word that describes a noun

      Correct Answer:adverb,a word that describes a verb

      a word that describes a verb

      Q3.
      What is the definition of a verb?

      a naming word for people, places or things
      two adjectives listed to describe a noun
      a punctuation mark used at the end of a sentence
      Correct answer: a doing or being word

      Q4.
      What type of verb do you use at the start of a command to tell someone what to do?

      Correct Answer: imperative verb, imperative, bossy verb, Imperative verb, Imperative

      Q5.
      Which of these sentences make complete sense?

      the teacher
      Correct answer: We love to learn new skills.
      Correct answer: Leave the classroom in a tidy state.
      complete our task

      Q6.
      Match the simple sentence type to the punctuation mark it ends with.

      Correct Answer:statement,full stop

      full stop

      Correct Answer:question,question mark

      question mark

      Correct Answer:exclamation,exclamation mark

      exclamation mark

      6 Questions

      Q1.
      There are types of simple sentence.

      Correct Answer: four, 4, for

      Q2.
      What is a main clause?

      a list of nouns
      Correct answer: a group of words that contains a verb and makes complete sense
      a word class
      a group of words with no verb

      Q3.
      Match the simple sentence type to the definition.

      Correct Answer:statement,expresses a fact or an opinion

      expresses a fact or an opinion

      Correct Answer:question,asks for an answer

      asks for an answer

      Correct Answer:command,tells someone to do something

      tells someone to do something

      Correct Answer:exclamation,expresses strong emotion or surprise

      expresses strong emotion or surprise

      Q4.
      Which of these would you find in a question?

      Correct answer: question word
      Correct answer: verb
      Correct answer: question mark
      exclamation mark
      full stop

      Q5.
      A command always starts with .

      Correct Answer: an imperative verb, a bossy verb, an imperative , imperative verb

      Q6.
      Which of these could you find in an exclamation?

      Correct answer: What
      Correct answer: How
      question mark
      Correct answer: imperative verb
      Correct answer: exclamation mark

      To help you plan your 3 English lesson on: Four types of simple sentence, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...