Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Direct speech: inverted commas

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify inverted commas in a speech sentence.

      Key learning points

      1. Writers can use speech sentences to show a character speaking in a text.
      2. If a character speaks, the writer must signal this with specific punctuation.
      3. Inverted commas are the punctuation marks that signal direct speech to the reader.
      4. Direct speech is the term used for a character speaking out loud in a text.
      5. Direct speech helps us learn more about characters in a text.

      Keywords

      • Direct speech - the term used for a character speaking out loud in a text

      • Inverted commas - a pair of punctuation marks that signal direct speech to the reader

      • Signal - show or direct attention to

      Common misconception

      Pupils may use the informal term 'speech marks'.

      'speech marks' is a term that signals the same thing as 'inverted commas' i.e. the dialogue in a sentence, but it is better to use the grammatical term 'inverted commas'.

      Teacher tip

      Ensure that you use the same graphics for speech punctuation (as shown in the slides) consistently in all grammar and writing lessons to support retention.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a character?

      Correct answer: a person or animal in a story
      what happens in a story
      where a story happens

      Q2.
      What is a plot?

      a person or animal in a story
      Correct answer: what happens in a story
      where a story happens

      Q3.
      Which group is an example of three different punctuation marks?

      Correct answer: comma, full stop, question mark
      letter, sound, grapheme
      noisy, gentle, kind

      Q4.
      What does a full stop do?

      tells you when a sentence starts
      tells you when someone is asking a question
      Correct answer: tells you when a sentence ends

      Q5.
      Which of these could be the title of a story?

      How To Make Pancakes: A Step-By-Step Guide
      Looking After Dogs: Instructions For Kind Carers
      Correct answer: A Terrifying Nightmare

      Q6.
      Which of these are synonyms (words that mean the same) for the word 'said'?

      Correct answer: muttered
      Correct answer: replied
      angrily
      bravely
      with a smile

      6 Questions

      Q1.
      What is the term for a character speaking out loud in a text?

      spoken speech
      Correct answer: direct speech
      reported speech

      Q2.
      Which bit of this sentence is the direct speech? What's the matter she asked kindly.

      she asked
      she asked kindly
      What's the
      Correct answer: What's the matter

      Q3.
      What is the first word of this direct speech? "Please don't hurt me" Jerry begged urgently.

      Correct answer: please
      don't
      hurt
      me
      begged

      Q4.
      Which of these punctuation marks are inverted commas?

      '
      Correct answer: " "
      ?
      !
      .

      Q5.
      What does 'signal' mean?

      Correct answer: to show or draw attention to
      to complete
      to distract

      Q6.
      What can we learn about a character in a story from what they say?

      how they see, taste, touch and hear
      how they dress, do their hair, walk and dance
      how they eat, drink, exercise and sleep
      Correct answer: how they feel, behave, speak and react

      To help you plan your 3 English lesson on: Direct speech: inverted commas, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...