Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use dashes to cause a dramatic effect for the reader.

      Key learning points

      1. Parenthesis can be achieved with a range of punctuation.
      2. Dashes are a punctuation mark used to add extra information in a clause often for dramatic effect.
      3. Dashes are often written in a pair.
      4. Dashes can be removed from a clause and it will still make sense.
      5. Dashes can be used purposefully in fiction texts to cause a dramatic effect for the reader.

      Keywords

      • Parenthesis - additional information that is added to a sentence; if it is removed, the sentence still makes sense

      • Dashes - a punctuation mark to add extra information in a clause often for dramatic effect

      • Dramatic effect - using writing to create an emotion or effect for the reader

      Common misconception

      Pupils may struggle to identify where to add parenthesis in a sentence.

      It is easiest to add parenthesis after nouns or verbs - encourage children to identify these if needed.

      Teacher tip

      There are various ways of adding parenthesis (extra information) to a sentence. Here, we focus on using dashes in fiction writing for dramatic effect (as opposed to brackets, which we used in non-fiction writing for extra factual information).

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these texts are likely to be fiction?

      a reference book
      Correct answer: a novel
      a diary
      Correct answer: a poem

      Q2.
      Tick the sentences that contain parenthesis.

      Correct answer: Leeds (a city in West Yorkshire) has a famous football team.
      Leeds is known for its famous football team.
      Plymouth is a city on the south coast of England and has 250,000 residents.
      Correct answer: Plymouth (a city on the south coast of England) has 250,000 residents.

      Q3.
      Which section of this sentence could be a piece of parenthesis in brackets? 'World War II 1939-1945 resulted in the deaths of millions of people.'

      World War II
      World War II resulted in the deaths of millions of people
      Correct answer: 1939-1945

      Q4.
      Which section of this sentence should be a piece of parenthesis in brackets? 'Spain a country in southern Europe produces lots of sausages.'

      Spain produces lots of sausages
      Correct answer: a country in southern Europe
      produces lots of sausages

      Q5.
      Which version combines these two sentences correctly using parenthesis in brackets? 'K2 is the world's second-highest mountain. It is 8,611m tall.'

      Correct answer: K2 (at 8,611m) is the world's second-highest mountain.
      K2 (is 8,611m tall) and is the world's second-highest mountain.
      K2 (is the world's second-highest mountain) is 8,611m tall.

      Q6.
      Tick all the pieces of parenthesis that could be placed inside this sentence: 'China has 1.4 billion people.'

      is a country in Asia
      Correct answer: a country in Asia
      which has 1.4 billion people
      Correct answer: the world's most populous country

      6 Questions

      Q1.
      What is the purpose of adding parenthesis using dashes in a piece of fiction writing?

      Correct answer: to add extra detail that adds to the dramatic effect for the reader
      to add extra factual information
      to describe nouns

      Q2.
      Which of these sentences uses dashes correctly to add parenthesis?

      The lion – pounced fast as lightning – and grabbed its prey.
      Correct answer: The lion pounced – fast as lightning – and grabbed its prey.
      The lion pounced fast – as lightning – and grabbed its prey.

      Q3.
      Which words in this sentence should be placed between dashes to show parenthesis? 'An echo loud and deep rang through the darkness.'

      an echo rang through the darkness
      an echo
      Correct answer: loud and deep
      rang through the darkness

      Q4.
      Which words in this sentence should be placed between dashes to show parenthesis? 'The desert as dry as dust stretched for miles in all directions.'

      Correct answer: as dry as dust
      the desert stretched for miles in all directions
      the desert as dry as dust

      Q5.
      Which of these sentences creates the most intense effect of fear for the reader?

      Correct answer: A roar – ferocious and close at hand – blasted through the trees.
      A roar blasted through the trees.
      A loud roar blasted through the trees.

      Q6.
      Which of these pieces of parenthesis could be added to this sentence to create an effect of sadness? 'The toy was left on the shelf for years.'

      neat and tidy
      Correct answer: abandoned, forgotten and dust-covered
      my favourite

      To help you plan your 5 English lesson on: Parenthesis: dashes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...