Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How Greta Thunberg provokes an emotional response from an audience

      Lesson details

      Learning outcome

      I understand how the delivery of a speech can provoke an emotional response from an audience.

      Key learning points

      1. A speaker can provoke an emotional response from an audience.
      2. Provoking an emotional response may help a speaker to achieve their purpose.
      3. Greta Thunberg is a Swedish activist and environmentalist.
      4. Greta Thunberg made a speech at the United Nations Climate Change Conference when she was just 15 years old.

      Keywords

      • Provoke - to stir up feelings or emotions

      • Activist - a person who campaigns to bring about political or social change

      • Environmentalist - a person who cares about protecting the environment

      • Emotive - able to arouse intense feeling

      Common misconception

      Pupils may think that provoking an emotional response in an audience is about making them sad.

      Ensure that pupils know there is a wide range of emotional responses that audience members may have - and they may vary from person to person. These include anger, frustration, enthusiasm, determination, sadness, joy, hope and belief.

      Teacher tip

      Prepare the video clip of Greta Thunberg's speech from the UN Climate Change Conference in advance of the lesson so it is ready for repeated use throughout the lesson. This can be found online.

      Equipment

      You will need access to the video clip of Greta Thunberg's speech from the UN Climate Change Conference in 2019.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Fill in the blanks in the following sentence with the best options: A speech is a __________ communication of someone's __________, through words, to an audience.

      Correct answer: formal; thoughts
      humorous; ideas
      friendly; memories

      Q2.
      True or false? A speech is always intended to have some kind of impact on its audience.

      Correct Answer: true, True

      Q3.
      Which of these is the most persuasive sentence?

      The ice caps are melting, which contributes to rising sea levels.
      Let's act today!
      Correct answer: If we don’t act right now, the consequences will be horrific.

      Q4.
      Which of these is the correct spelling?

      perswade
      Correct answer: persuade
      persade
      persuede

      Q5.
      Match each person's job to the speech they are most likely to give.

      Correct Answer:politician,a speech to motivate a team to inform the country about changes in tax

      a speech to motivate a team to inform the country about changes in tax

      Correct Answer:teacher,a speech to persuade a group of children to take part in a class show

      a speech to persuade a group of children to take part in a class show

      Correct Answer:sports coach,a speech to motivate a team to increase their number of goals

      a speech to motivate a team to increase their number of goals

      Q6.
      True or false? We do not prepare a speech in advance because it is always best to do it for the first time on the day.

      Correct Answer: false, False

      6 Questions

      Q1.
      What nationality is Greta Thunberg?

      Danish
      Dutch
      English
      Correct answer: Swedish

      Q2.
      What is Greta Thunberg's job?

      Correct answer: She is an environmental activist.
      She is an environmental scientist.
      She is an environmental artist.
      She is a politician focused on the environment.

      Q3.
      What is the job of an activist? Fill in the following sentence as appropriate: Activists work to ___________ people's opinions so that __________ that need to happen are made.

      judge; things
      Correct answer: influence; changes
      oppose; no changes

      Q4.
      How old was Greta Thunberg when she made her first famous speech at the UN Climate Change Conference?

      Correct Answer: 15, fifteen

      Q5.
      What is the main emotion that Greta Thunberg gets across to her audience during the speech at the UN Climate Change Conference?

      sadness
      belonging
      envy
      Correct answer: anger

      Q6.
      Which short group of words does Greta Thunberg repeat throughout her speech for emphasis?

      Correct Answer: how dare you, How dare you, How dare you?, How dare you!

      To help you plan your 5 English lesson on: How Greta Thunberg provokes an emotional response from an audience, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...