Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How Malala Yousafzai uses humour and anecdotes in a speech

      Lesson details

      Learning outcome

      I understand how the use of humour and anecdotes can help connect to an audience.

      Key learning points

      1. A speaker can use humour to build a relationship with an audience.
      2. Telling anecdotes in a speech can help an audience to feel connected to a speaker.
      3. Malala Yousafzai is an activist and actively campaigns for children's rights to education and women's rights worldwide.
      4. She is also a humanitarian, advocate and public speaker, who was the youngest winner of the Nobel Peace Prize in 2014.

      Keywords

      • Anecdotes - short stories from a person's real life

      • Advocate - someone who speaks up for or supports a cause, idea or person

      • Activist - a person who campaigns to bring about political or social change

      • Humour - the quality of being funny or amusing

      Common misconception

      Pupils may not know about the differences in children's rights to education around the world.

      Ensure that before beginning this lesson, you have developed pupils' understanding of how children's rights to education are different around the world. You could use PSHE sessions to explore this in more depth.

      Teacher tip

      Prepare the video clip of Malala Yousafzai's acceptance speech, as the winner of the Nobel Peace Prize in 2014, in advance of the lesson so it is ready for repeated use throughout the lesson. This can be found online.

      Equipment

      You will need access to the video clip of Malala Yousafzai's acceptance speech, as the winner of the Nobel Peace Prize in 2014.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is an activist? Choose the best definition.

      a person who researches about politics
      Correct answer: a person who campaigns to bring about political or social change
      a person who writes books about politics
      a lawyer who fights for people's rights in a court of law

      Q2.
      An anecdote is a short about someone's life.

      Correct Answer: story, Story

      Q3.
      Match each keyword to the correct definition.

      Correct Answer:audience,a group of people who watch and listen to a performance or speaker

      a group of people who watch and listen to a performance or speaker

      Correct Answer:provoke,to stir up feelings or emotions

      to stir up feelings or emotions

      Correct Answer:empathise,to imagine yourself in someone else's shoes

      to imagine yourself in someone else's shoes

      Correct Answer:persuade,to convince or to make someone agree with you

      to convince or to make someone agree with you

      Q4.
      Fill in the blanks in the following sentence: An audience __________ and __________ to a speech.

      Correct answer: watches; actively listens
      watches; passively listens
      watches; never listens
      watches; hardly listens

      Q5.
      True or false? Gender equality is about making sure that people's rights and opportunities are affected by what gender they are.

      Correct Answer: false, False

      Q6.
      True or false? Some children in the world shouldn't have the right to an education.

      Correct Answer: false, False

      6 Questions

      Q1.
      In which country was Malala Yousafzai born?

      India
      China
      Iran
      Correct answer: Pakistan

      Q2.
      What age was Malala Yousafzai when she started campaigning for children's rights to education?

      10
      Correct answer: 11
      12
      14

      Q3.
      Which prestigious and famous prize did Malala Yousafzai win at the age of 14?

      Correct Answer: Nobel Peace Prize, the nobel peace prize, nobel piece prize, the Nobel Piece Prize

      Q4.
      Malala Yousafzai has fought tirelessly for children's to education.

      Correct Answer: rights, Rights, right

      Q5.
      What is an advocate?

      Correct answer: someone who speaks up for or supports a cause, idea or person
      someone who writes about the life of someone important
      the person who decides who wins the Nobel Peace Prize
      a politician who works for the government

      Q6.
      Select the word family derived from the word humour.

      funny, entertaining, jovial
      unfunny, hostile, serious
      Correct answer: humorous, humorously, humorist

      To help you plan your 5 English lesson on: How Malala Yousafzai uses humour and anecdotes in a speech, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...