Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Articulating yourself

      Lesson details

      Learning outcome

      I can practise giving my opinion in an articulate way and advocating for myself to adults in a polite and respectful manner.

      Key learning points

      1. It is important to speak clearly and use precise, concise language to convey your thoughts and ideas effectively.
      2. Articulating yourself well can help to communicate ideas and build stronger relationships.
      3. Being articulate enables us to advocate for ourselves, stand up for our rights and support others who may need help.
      4. When we advocate for ourselves and others, we can be polite and express gratitude as well as saying what we need.

      Keywords

      • Articulate - when you articulate yourself, you speak clearly, stay on topic and say what you mean in a precise way

      • Opinion - a view or belief that a person has

      • Advocate - speaking up for or supporting a cause, idea or person

      Common misconception

      Pupils may think that advocating for yourself means that you will always get what you want or that it is always appropriate to do so.

      Encourage pupils to remember that their perspective is not the only one; they may be in the wrong! This is why being polite and respectful is so important.

      Teacher tip

      Use any opportunities to model good and bad articulation in this lesson. Reinforce the idea that being articulate is about communicating clearly and it can be practised.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What do we mean by a 'transition'?

      a small change
      Correct answer: a big change that affects many areas of our lives
      a decision
      something we can control

      Q2.
      True or false? Everyone goes through transitions so they must be easy.

      Correct Answer: false, False

      Q3.
      Which of the following are not good ways of dealing with worries about transitions?

      Correct answer: keeping our feelings to ourselves
      talking to trusted friends
      talking to trusted adults
      Correct answer: saying that we're not worried about it

      Q4.
      Sam is trying to do active listening. Which of the following should she not do?

      face the person speaking
      listen without interrupting
      nod and make reassuring noises
      Correct answer: walk around the room

      Q5.
      Which of the following is not a good response to someone who is worried about the transition to secondary school?

      "It's normal to feel worried about this; I am too!"
      Correct answer: "Let's talk about something else."
      "I've heard the teachers are really nice."
      "We'll still be friends, so we can help each other."

      Q6.
      Why might moving to secondary school be a transition that is worrying for some people?

      Correct answer: you will meet lots of new people
      Correct answer: you will be in a totally new place
      you will have to do work
      Correct answer: you will have to follow a different set of rules

      6 Questions

      Q1.
      What does it mean to articulate yourself?

      to speak in a 'posh' accent
      to speak using long words
      Correct answer: to speak clearly and make your meaning clear
      to speak loudly

      Q2.
      Which of the following are features of articulating ourselves well?

      mumbling
      Correct answer: speaking clearly
      being vague
      Correct answer: being precise and concise
      rambling

      Q3.
      Put these steps in order to explain how to answer a question in an articulate way.

      1 - Stop and think first or discuss the question with a partner.
      2 - Start saying your thoughts clearly and simply.
      3 - Try to stay on topic.
      4 - Stop talking when you've made your point.

      Q4.
      What does advocating for yourself mean?

      standing up for other people
      Correct answer: standing up for yourself
      Correct answer: saying what you need
      arguing back to people

      Q5.
      In which of these situations might you need to advocate for yourself in school?

      You broke a rule and got a consequence.
      Correct answer: You don't understand your work.
      Correct answer: You are being bullied or teased.
      Correct answer: You are unwell and you need help.

      Q6.
      Which of the following are important to do when advocating for yourself?

      Correct answer: be polite and respectful
      Correct answer: express gratitude
      Correct answer: be clear and concise about what you need
      argue in an aggressive way

      To help you plan your 6 English lesson on: Articulating yourself, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...