Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning and writing the first main paragraph of an essay

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write the first main paragraph of an essay, including a range of linguistic features.

      Key learning points

      1. Our essay will give one side of an argument, using a logical order that is supported by evidence.
      2. Evidence can take many forms, including explanations, facts and statistics.
      3. In the first main paragraph, we will explain why deforestation has occurred in the Amazon.
      4. We will include subject-specific vocabulary and a range of linguistic features.

      Keywords

      • Subject-specific vocabulary - vocabulary that relates to a particular subject

      • Evidence - information or facts to show something is true

      • Agriculture - the practice of farming - growing crops and rearing animals to sell

      • Logging - the practice of cutting down trees for timber

      • Linguistic features - the language structures that are used within a text

      Common misconception

      Pupils may struggle to connect complex ideas with appropriate linguistic features.

      Model and encourage oral rehearsal and use shared writing to model the process of selecting between various possible linguistic features you could use.

      Teacher tip

      A slide is left intentionally lined for you to complete shared writing with your class. You may want to have examples of the possible linguistic features displayed for pupils to use during their own writing.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following was not included in the introduction to our essay?

      subject-specific vocabulary
      formal tone
      evidence
      range of linguistic features
      Correct answer: first person

      Q2.
      Sam says, 'Statistics are the only form of evidence.' What other forms of evidence can we use in an essay?

      Correct answer: explanations
      Correct answer: facts
      our own views
      Correct answer: expert opinions
      Correct answer: references to official reports

      Q3.
      Which of these points were not included in our introduction?

      Correct answer: an explanation of what climate change is
      a definition of deforestation
      statistics about the level of deforestation in the Amazon
      Correct answer: an explanation of how deforestation drives climate change

      Q4.
      What does it mean to orally rehearse a piece of writing?

      read what you have written
      read what your teacher has written
      Correct answer: say out loud what you plan to write
      say your plan out loud

      Q5.
      Which linguistic feature has been used here? 'In addition, an area the size of 11 football pitches is lost every minute.'

      relative complex sentence
      Correct answer: formal fronted adverbial
      compound sentence
      fronted adverbial of cause

      Q6.
      Which linguistic feature is used here? 'Deforestation is the removal of trees from an area, allowing it to be used for another purpose.'

      parenthesis in brackets
      adverbial complex sentence
      relative complex sentence
      Correct answer: non-finite (-ing) complex sentence

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following are key causes of deforestation in the Amazon?

      Correct answer: logging
      climate change
      Correct answer: cattle ranching
      Correct answer: agriculture

      Q2.
      What type of evidence is shown here? '70% of deforested land is used for cattle ranching.'

      expert opinion
      fact
      Correct answer: statistic
      reference to official report

      Q3.
      What type of evidence is shown here? 'There is huge demand for Brazilian beef, leading to large areas of forest being converted to farmland for cattle.'

      Correct answer: explanation
      statistic
      reference to official report
      expert opinion

      Q4.
      What is the purpose of using subject-specific vocabulary in our essay?

      It makes us sound posh.
      Correct answer: It makes us sound authoritative.
      It helps us learn new words.
      It makes our writing less clear.

      Q5.
      Which linguistic feature is used here? 'In addition, logging contributes to deforestation in the Amazon.'

      fronted adverbial of cause
      fronted adverbial of time
      Correct answer: formal fronted adverbial
      compound sentence

      Q6.
      Which linguistic features are included here? 'As a result, huge areas of land (particularly in Brazil) have been converted into ranches.'

      Correct answer: fronted adverbial of cause
      adverbial complex sentence
      relative complex sentence
      Correct answer: parenthesis in brackets

      To help you plan your 5 English lesson on: Planning and writing the first main paragraph of an essay, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...