Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the diet section of a non-chronological report about aye-ayes

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use my plan to write the diet section of a non-chronological report about aye-ayes.

      Key learning points

      1. A section of a non-chronological report contains specific information for the reader.
      2. Writers can use a range of cohesive devices to ensure their sentences flow and the text’s purpose is achieved.
      3. The diet section includes an introductory sentence, followed by specific information, then a linking sentence.
      4. We can use success criteria to help us identify what a successful piece of writing includes.
      5. The writing process involves planning, drafting, editing and publishing.

      Keywords

      • Paragraph - a section of a piece of writing that is indicated by a new line and an indentation.

      • Specific information - clear, exact and particular information

      • Relative complex sentence - a sentence formed of a main clause and a relative subordinate clause

      • Text cohesion - refers to how text flows to maintain the interest of the reader and achieve the text’s purpose

      • Diet - the food that an animal eats

      Common misconception

      Pupils include relative clauses that include information that is not relevant to the main clause.

      Task A and the quizzes specifically address the issue of relevance when selecting a relative clause.

      Teacher tip

      Encourage pupils to say their sentences aloud to themselves and their partner ahead of writing them down to ensure they make sense and to develop oracy skills.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Information in the diet section should be...

      general.
      Correct answer: specific.
      vague.

      Q2.
      Order the parts of a section paragraph.

      1 - introductory sentence
      2 - specific information written in coherent sentences
      3 - linking sentence

      Q3.
      Match the cohesive device to its definition:

      Correct Answer:fronted adverbial,a sentence starter followed by a comma

      a sentence starter followed by a comma

      Correct Answer:subject-specific vocabulary,vocabulary used when writing about a particular subject

      vocabulary used when writing about a particular subject

      Correct Answer:relative complex sentences,a sentence formed of a main clause and a relative clause

      a sentence formed of a main clause and a relative clause

      Q4.
      Tick the correct definition of a relative pronoun:

      Correct answer: a word that starts a relative clause like 'who' or 'which'
      a sentence formed of a main clause and a relative clause
      a word which describes a noun

      Q5.
      Which relative pronoun should be used at the start of relative clauses about aye-ayes?

      who
      Correct answer: which
      whose
      whom

      Q6.
      Which of these relative clauses is most suitable to add to this main clause: 'Aye-ayes, __________, eat both animals and plants.'

      which are nocturnal
      which have long, slender fingers
      Correct answer: which are omnivores
      which live in Madagascar
      which have dark fur

      6 Questions

      Q1.
      Which of these scaffolds correctly represents a fronted adverbial?

      _____, _____, _____.
      Correct answer: _____, __________.

      Q2.
      Which of these fronted adverbials might be found in a non-chronological report?

      In a flash,
      Correct answer: As a result of this,
      Correct answer: Despite this,
      At midnight,
      Correct answer: Of significant interest,

      Q3.
      Tick the relative clause.

      as they hunt
      due to their highly-adapted hearing
      Correct answer: which are one of the aye aye's staple foods
      aye-ayes eats grubs

      Q4.
      Match the terms to their definitions:

      Correct Answer:singular ,one

      one

      Correct Answer:plural,more than one

      more than one

      Q5.
      Put the stages of the writing process in the correct order.

      1 - plan
      2 - draft
      3 - edit
      4 - publish

      Q6.
      Which of these sentences uses the plural possessive apostrophe correctly?

      Aye-aye's diets include grubs.
      Correct answer: Aye-ayes' diets include grubs.
      Aye-ayes diets include grub's.

      To help you plan your 5 English lesson on: Writing the diet section of a non-chronological report about aye-ayes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...