Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The features of an explanation text

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify the important features of an explanation text.

      Key learning points

      1. An explanation text is a non-fiction text providing information about how or why something works.
      2. The structure of an explanation text is an introduction, a sequence of paragraphs in chronological order and a closing.
      3. Vocabulary used in an explanation text is subject-specific, factual and the tone is usually formal.
      4. Conjunctions ensure cohesion within sentences and paragraphs.
      5. Explanation texts are written in the present tense.

      Keywords

      • Explanation text - a text providing information about how or why something works

      • Subject-specific vocabulary - vocabulary used when writing about a particular subject

      • Fronted adverbial - a sentence starter followed by a comma

      • Subordinating conjunction - a word that starts a subordinate clause

      • Adverbial clause - a type of subordinate clause that starts with a subordinating conjunction

      Common misconception

      Pupils think that explanation texts can be written in any order.

      Explanation texts are written in chronological order; they explain a process in the order in which it happens.

      Teacher tip

      Provide the children with some examples of explanation texts that they can analyse in small groups, looking for the specific features taught in this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word class to its definition.

      Correct Answer:noun,a naming word for people, places or things
      Correct Answer:verb,a doing or being word
      Correct Answer:adjective,a word that describes a noun
      Correct Answer:adverb,a word that describes a verb

      Q2.
      Which of these are true for non-fiction texts?

      Correct answer: A non-fiction text is full of facts to inform the reader.
      A non-fiction text is made up.
      A non-fiction text has two characters who speak to each other.
      Correct answer: There are different types of non-fiction text.
      Correct answer: A non-fiction text will often include a glossary.

      Q3.
      Which sentence is correctly punctuated?

      Correct answer: Digestion is the process of breaking down food in the body.
      digestion is the process of breaking down food in the body.
      digestion is the process of breaking down food in the body
      Digestion is the process of breaking down Food in the body.

      Q4.
      What is subject-specific vocabulary?

      vocabulary used in a fairytale
      Correct answer: vocabulary used when writing about a particular subject
      vocabulary that is exciting and descriptive

      Q5.
      Which sentence has the comma accurately punctuated?

      In the, afternoon we went swimming.
      Correct answer: In the afternoon, we went swimming.
      In, the afternoon we went swimming.
      In the afternoon we went swimming.

      Q6.
      What is a co-ordinating conjunction?

      a word that starts a subordinate clause
      a word that describes a noun
      Correct answer: a word that joins two main clauses to form a compound sentence
      a word or words that can tell the reader where a noun is

      6 Questions

      Q1.
      What is the purpose of an explanation text?

      to tell an entertaining story
      to persuade the reader of a certain viewpoint
      Correct answer: to provide information about how or why something works

      Q2.
      Select the subject-specific vocabulary that you are likely to use when writing an explanation text about the human digestive system.

      Correct answer: oesophagus
      beautiful
      Correct answer: stomach
      Correct answer: intestines
      gargantuan

      Q3.
      Order these sections of an explanation text in the order you would write them.

      1 - Introduction
      2 - Section 1
      3 - Section 2
      4 - Conclusion

      Q4.
      What is a subordinating conjunction?

      Correct answer: a word that starts an adverbial clause
      a word that joins two main clauses to make a compound sentence
      a word that describes a noun

      Q5.
      Which of the following are examples of ordering fronted adverbials?

      Correct answer: First,
      Correct answer: Then,
      And
      Correct answer: Finally,
      However,

      Q6.
      Select an appropriate subordinating conjunction to complete the following sentence. " __________ the food is being chewed by the teeth, it is mixed together with a watery fluid called saliva."

      Correct answer: As
      Correct answer: While
      When
      Before

      To help you plan your 4 English lesson on: The features of an explanation text, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...