Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Developing responses to 'The Miraculous Journey of Edward Tulane' through rich discussions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can develop my own response to 'The Miraculous Journey of Edward Tulane’.

      Key learning points

      1. Character traits can be explored through the text’s illustrations or words used by the characters.
      2. Different readers may interpret a text in different ways.
      3. Discussing books by building on other books and our own views can help us to deepen our understanding of a text.

      Keywords

      • Character trait - Character traits are the special qualities that make a character in a story unique and interesting.

      • Coda - A coda is a concluding passage of text that adds closure to a piece of writing, after the text’s ending.

      • Connection - How a text relates to a reader, another text or the wider world can be called a connection.

      • Recommendation - A recommendation is a suggestion for a text that is well-suited to a reader’s age and their interests.

      Common misconception

      Edward isn't a likeable protagonist.

      Edward Tulane is an anti-hero. An anti-hero is a flawed protagonist, often with ambiguous morals.

      Teacher tip

      Bull is described as a 'tramp' in the text. For these sessions, he is referred to as homeless - of no fixed abode. Pupils could track how Edward's character changes throughout the story by completing a role on the wall or emotions graph.

      Equipment

      You need a copy of the 2015 Walker Books edition of ‘The Miraculous Journey of Edward Tulane’, written by Kate DiCamillo, illustrated by Bagram Ibatoulline, for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In 'The Miraculous Journey of Edward Tulane', what is the name of the girl Edward lives with on Egypt Street?

      Lolly
      Nellie
      Sarah Ruth
      Correct answer: Abilene

      Q2.
      Who is the illustrator of 'The Miraculous Journey of Edward Tulane'?

      Correct Answer: Bagram Ibatoulline, bagram ibatoulline, Bagram, ibatoulline

      Q3.
      Who fixed Edward's head when he was broken?

      Bull
      Lawrence
      Bryce
      Correct answer: Lucius

      Q4.
      Which of the following character traits are shown by Edward in the text?

      manipulative
      Correct answer: empathetic
      reckless
      Correct answer: resilient

      Q5.
      Match Edward's owners to what they call him in the text.

      Correct Answer:Nellie and Lawrence,Susanna

      Susanna

      Correct Answer:Bull,Malone

      Malone

      Correct Answer:Sarah Ruth,Jangles

      Jangles

      Correct Answer:Abilene,Edward

      Edward

      Q6.
      Which of the following events in 'The Miraculous Journey of Edward Tulane' take place in Memphis?

      Correct answer: Edward helps Bryce earn some money by dancing as a marionette.
      Edward is thrown overboard on a ship.
      Correct answer: Edward is thrown into a wall at a diner. His head shatters into lots of pieces.
      Edward is found underneath a mound of rubbish.

      6 Questions

      Q1.
      Who is Sarah Ruth's brother in the text?

      Correct Answer: Bryce, bryce

      Q2.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:character trait,the qualities that make a character in a story unique and interesting

      the qualities that make a character in a story unique and interesting

      Correct Answer:connection,how a text relates to a reader, another text or the wider world

      how a text relates to a reader, another text or the wider world

      Correct Answer:recommendation,a suggestion for a text that is suited to a reader's age and interests

      a suggestion for a text that is suited to a reader's age and interests

      Q3.
      True or false? Pellegrina's story is a fairytale that soothes Abilene.

      Correct Answer: False, false

      Q4.
      What is a purpose of a coda?

      Correct answer: to summarise the text
      to add illustrations that give greater meaning to the text
      to set up a sequel to the text
      Correct answer: to add closure to a text after the story has ended

      Q5.
      Match the following characters to their descriptions in the text.

      Correct Answer:Lawrence,Finds Edward in a fishing net; brings him to Nellie.

      Finds Edward in a fishing net; brings him to Nellie.

      Correct Answer:Lucy,Bull's canine companion.

      Bull's canine companion.

      Correct Answer:Sarah Ruth,A young girl who is very poorly.

      A young girl who is very poorly.

      Q6.
      What new information does the reader find out in the coda?

      Edward travelled on a ship.
      Edward was buried under a mound of rubbish.
      Correct answer: Edward played with Abilene's daughter and was happy.
      Edward is mended by Lucius.

      To help you plan your 4 English lesson on: Developing responses to 'The Miraculous Journey of Edward Tulane' through rich discussions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...