Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Publishing a non-chronological report about the Stone Age

      Lesson details

      Learning outcome

      I can publish a non-chronological report about the Stone Age.

      Key learning points

      1. Visuals and captions make information easier to understand and remember for the reader.
      2. The layout of a text helps to organise information logically, allowing the reader to navigate through a report easily.
      3. It is important to use neat, joined handwriting when publishing a non-chronological report.
      4. A published non-chronological report should be visually and linguistically appealing to the reader.

      Keywords

      • Visual aid - graph, chart, image or diagram that enhances understanding in non-fiction texts

      • Caption - a brief description accompanying an image that gives extra context

      • Layout - the way information is organised on the page

      Common misconception

      Pupils think they need to use new ideas when publishing their non-chronological report.

      Pupils should use the sections they have written in previous lessons that have been planned, drafted and edited.

      Teacher tip

      Model how to draw Skara Brae under a visualiser or on an interactive white board. You could use a lesson in your Art timetable to ensure that pupils have the correct materials to ensure success.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the main purpose of a non-chronological report about the Stone Age?

      to explain only the diet of the Stone Age
      Correct answer: to explain the diet, housing and artefacts of the Stone Age
      to explain the Stone Age to the Viking period
      to explain how to build a Stone Age replica settlement

      Q2.
      Which section of a non-chronological report about the Stone Age would most likely describe Skara Brae?

      introduction
      Correct answer: section on housing
      conclusion
      section on artefacts
      diet

      Q3.
      What would the 'conclusion' section of a non-chronological report about the Stone Age likely summarise?

      the different materials artefacts were made from
      the difference between Mesolithic and Neolithic houses
      Correct answer: the key points explained in the report

      Q4.
      What is the definition of a subheading?

      a title of a report
      a word, phrase or sentence that describes a picture
      Correct answer: a word, phrase or sentence used to introduce part of a text

      Q5.
      In which section of a non-chronological report about the Stone Age would you find the following sentence? 'Read on to find about more about this fascinating era.'

      conclusion
      Correct answer: introduction
      section on housing
      section on diet

      Q6.
      A non-chronological report is a type of which text type?

      poem
      Correct answer: non-fiction text
      newspaper report

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following are examples of visual aids?

      Correct answer: graph
      glossary
      Correct answer: diagram
      title
      Correct answer: image

      Q2.
      Which of these refers to the way information is organised on the page?

      caption
      Correct answer: layout
      diagram
      conclusion

      Q3.
      True or false? It is important to use neat, joined handwriting when publishing.

      Correct Answer: true, True

      Q4.
      Put these sections of the layout of a non-chronological report in the correct order.

      1 - Title
      2 - Introduction
      3 - Section 1
      4 - Section 2
      5 - Section 3
      6 - Conclusion

      Q5.
      We can add extra information to a diagram by using ...

      bullet points.
      Correct answer: a caption.
      Correct answer: labels.
      a plan.

      Q6.
      Which linguistic devices would you find in a non-chronological report?

      Correct answer: formal fronted adverbials
      metaphors
      Correct answer: viewpoint fronted adverbials
      rhymes

      To help you plan your 3 English lesson on: Publishing a non-chronological report about the Stone Age, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...