Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Generating vocabulary to describe a setting in 'The Viewer'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can generate vocabulary to describe a setting in ‘The Viewer’.

      Key learning points

      1. A setting is where or when a story takes place.
      2. Atmosphere involves how a writer constructs their writing to convey emotions and mood to the reader.
      3. The atmosphere in the setting of ‘The Viewer’ is eerie, mysterious and tense.
      4. Personification involves describing objects as if they are people and have feelings.
      5. We can use expanded noun phrases to add detail and description to a noun.

      Keywords

      • Setting - where or when a story takes place

      • Atmosphere - how a writer constructs their writing to convey emotions and mood to the reader

      • Personification - a linguistic device that compares non-human objects to human characteristics to create vivid imagery

      • Noun - a naming word for people, places or things

      • Figurative language - the use of metaphor, simile and personification to paint vivid pictures for the reader

      Common misconception

      Pupils may find it challenging coming up with their own ideas for 'personification'.

      You may wish to play a game using objects in the room and describing what they are doing using personification. E.g. the teacher's desk stood proudly.

      Teacher tip

      You could allow the children to generate their words banks on large sugar paper in pairs or small groups that could then be displayed in the classroom. This way all children can borrow each other's ideas.

      Equipment

      You need a copy of the 2012 Hodder Children's Books edition of ‘The Viewer’ written by Gary Crew and illustrated by Shaun Tan, for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'The Viewer' is _________ by Gary Crew.

      Correct answer: written
      illustrated
      published

      Q2.
      The main character in 'The Viewer' is called ...

      Thomas.
      Correct answer: Tristan.
      Tony.

      Q3.
      Tristan finds a mysterious object at which location?

      his school
      his bedroom
      Correct answer: the city dump

      Q4.
      What is the object that Tristan finds and takes home from the city dump?

      a TV with a smashed screen
      an old, broken bike
      Correct answer: a wooden box

      Q5.
      Where is Tristan when he opens the box?

      Correct answer: in his bedroom
      at school
      at the city dump

      Q6.
      When Tristan sees the images inside the viewing machine, how does he feel?

      happy
      intrigued
      Correct answer: afraid

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Atmosphere involves how a writer constructs their writing to convey emotions and mood to the reader.

      Correct Answer: true, True

      Q2.
      Which of these atmospheres fits 'The Viewer'?

      Correct answer: mysterious
      cheery
      playful

      Q3.
      Which atmosphere could be described as 'a sense of discomfort, unease or fear'.

      cheery
      Correct answer: eerie
      dreary

      Q4.
      Which of the following is an expanded noun phrase?

      the factory
      Correct answer: the old car with twisted tyres
      Correct answer: the dark, ominous sky

      Q5.
      Personification means ...

      Correct answer: describing an object as if it were human or had feelings.
      using words that start with the same sound.
      repeating words or phrases in your writing.

      Q6.
      Which of these is an example of personification?

      The setting sun gently illuminated the dump.
      The setting sun shone warmly down on the dump.
      Correct answer: The setting sun stared intensely down on the dump.

      To help you plan your 5 English lesson on: Generating vocabulary to describe a setting in 'The Viewer', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...