Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use modal verbs in a speech sentence and a persuasive sentence.

      Key learning points

      1. A modal verb is a type of auxiliary verb.
      2. A modal verb is most often paired with the main verb of a clause.
      3. A modal verb is not paired with the main verb if it appears in a question.
      4. Modal verbs are often used in speech sentences and persuasive writing.
      5. A modal verb expresses the degree of possibility, intent, ability or necessity of the clause.

      Keywords

      • Auxiliary verb - the helping verb that is always paired with the main verb

      • Modal verb - a type of auxiliary verb that helps us to talk about how likely, possible, necessary or obligatory something is to happen

      • Clause - a group of words that contains a verb

      • Speech sentence - a sentence that includes direct speech

      • Persuasive writing - text that tries to change someone’s mind or behaviour

      Common misconception

      Pupils may be confused by the presence of modal verbs at the start of questions.

      Explain that in questions the modal verb can come first followed by the person we're referring to, then the main verb.

      Teacher tip

      If you are studying a suitable topic in another curriculum area, adapt Task B to suit this context - the more background knowledge pupils have about a field, the easier it is for them to write coherent persuasive sentences.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What type of word is a modal verb?

      An adjective.
      An adverb.
      A noun.
      Correct answer: An auxiliary verb.

      Q2.
      Which of the following are modal verbs?

      be
      Correct answer: might
      Correct answer: could
      learn

      Q3.
      What is the purpose of the modal verb 'will' in this sentence? "They will find us somewhere to stay."

      To show that they have an obligation to find us somewhere to stay.
      To show that they might possibly find us somewhere to stay.
      Correct answer: To show that they definitely will find us somewhere to stay.

      Q4.
      What are the modal verbs in this sentence? "We have to do maths first today and then we will enjoy some music."

      do
      Correct answer: have to
      Correct answer: will
      and

      Q5.
      Tick the modal verbs that show that something is possible to happen but not certain.

      will
      Correct answer: may
      Correct answer: could
      shall

      Q6.
      Which sentence contains a modal verb showing obligation?

      Correct answer: We ought to try harder.
      We could try harder.
      We will try harder.

      6 Questions

      Q1.
      Put these sentences in order from most certain to happen to least certain to happen.

      1 - We will win this match.
      2 - We should win this match.
      3 - We might win this match.

      Q2.
      Match the types of modal verb to their definitions.

      Correct Answer:Modal verbs of certainty,Show things that are definitely going to happen.

      Show things that are definitely going to happen.

      Correct Answer:Modal verbs of possibility,Show things that could happen.

      Show things that could happen.

      Correct Answer:Modal verbs of obligation,Show things that are supposed to happen or should be done.

      Show things that are supposed to happen or should be done.

      Q3.
      Match the type of modal verb to the example.

      Correct Answer:Modal verb of certainty,We shall find out tomorrow.

      We shall find out tomorrow.

      Correct Answer:Modal verb of possibility,We might find out tomorrow.

      We might find out tomorrow.

      Correct Answer:Modal verb of obligation,We ought to find out tomorrow.

      We ought to find out tomorrow.

      Q4.
      Which of these speech sentences use a modal verb?

      "You have one more chance," said Mrs. Begum.
      Correct answer: "You should stop right now!" bellowed Mr. McIntyre.
      Correct answer: "We'll get into trouble," whispered Sam.

      Q5.
      Which words in this persuasive sentence are modal verbs? "You must change your behaviour, or you may find yourself in deep trouble."

      Correct answer: must
      change
      or
      Correct answer: may
      find

      Q6.
      Which modal verb could come at the start of this rhetorical question? "__________ we look the other way while the environment is destroyed?"

      have to
      Correct answer: will
      ought to
      might

      To help you plan your 5 English lesson on: Using modal verbs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...