Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning an emotive narrative scene in 'Whale Rider'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan an emotive narrative scene in the climax of 'Whale Rider'.

      Key learning points

      1. The purpose of climactic writing is to take the drama to the highest point of tension to evoke emotions in the reader.
      2. A very emotive scene in ‘Whale Rider’ describes Paikea's encounter with stranded whales on a beach.
      3. Precise and ambitious vocabulary, including 'show-not-tell' language, is used to convey an emotive atmosphere.
      4. Direct speech and characters' inner thoughts are used to convey their emotions.
      5. Notes in a plan should not be written in full sentences and bullet points can be used to make notes clear.

      Keywords

      • Emotive - evoking intense feelings or emotions

      • Plan - a framework that writers create before they write a section or whole text

      • Ambitious vocabulary - high-level language in writing that meets the text purpose

      Common misconception

      An emotive piece of narrative can sometimes overuse melodrama, exaggerating characters' feelings and actions too much.

      Ensure that pupils' representations of characters’ emotions and reactions are believable and consistent with their personalities.

      Teacher tip

      This scene is based on the part of the film where Paikea forms a deep connection with the whales. Her ability to communicate with the whales and lead them back to the sea symbolises her rightful place as their leader. Capture stills from this scene for the key moments that writing will be based on.

      Equipment

      You must have access to the film 'Whale Rider' (South Pacific Pictures, 2002) to complete this unit. Images of the characters and scenes from the film will be helpful.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Put the sections of a narrative in order.

      1 - opening
      2 - build-up
      3 - climax
      4 - resolution

      Q2.
      What is a plan?

      a written paragraph
      a final piece of writing
      Correct answer: a framework that writers create before they write
      a writer's first ideas they say

      Q3.
      Which of the following is a full sentence?

      The rough, barnacle-covered skin.
      Correct answer: She touched the rough, barnacle-covered skin of the whale.
      The rough, barnacle-covered skin of the whale.
      She and the rough, barnacle-covered skin of the whale.

      Q4.
      Match the word classes to their definitions.

      Correct Answer:verb,a doing, being or having word
      Correct Answer:adjective,a word that describes a noun
      Correct Answer:adverb,a word that describes a verb
      Correct Answer:noun,a person, place or thing

      Q5.
      What language structure is the following an example of? 'Her eyes widened in alarm.'

      subordinate adverbial clause
      Correct answer: 'show-not-tell' language
      simile
      expanded noun phrase

      Q6.
      Match each word class to its example.

      Correct Answer:noun,ocean
      Correct Answer:adjective,helpless
      Correct Answer:verb,raced
      Correct Answer:adverb,gently

      6 Questions

      Q1.
      True or false? A plan should be written in full sentences.

      Correct Answer: false, False

      Q2.
      Put the four key moments of the emotive scene in the climax in chronological order.

      1 - One night, some whales become stranded on a beach.
      2 - Members of the tribe arrive to try to save the whales, but they are not able to.
      3 - The villagers start to leave the beach.
      4 - Paikea communicates with the lead whale and they start moving.

      Q3.
      Which of the following is an example of Paikea's inner thoughts when she saw the stranded whales?

      “There is nothing else we can do!” Koro declared despairingly.
      Her pulse was racing with a mixture of fear and determination.
      Correct answer: She knew she had to do something.
      Tears were streaming down her face.

      Q4.
      Which of the following is an example of direct speech?

      Was this a sign or a challenge from the ancestors?
      The sun was rising over the small coastal village.
      Correct answer: ''This is not your fight,” Koro pleaded hopelessly.
      With a resolute calm, she closed her eyes.

      Q5.
      Match each word class to its example.

      Correct Answer:adjective,rhythmic
      Correct Answer:noun,night
      Correct Answer:adverb,alarmingly
      Correct Answer:verb,streamed

      Q6.
      What are the purposes of the climax of a narrative?

      to bring the story to a close
      to introduce the characters
      Correct answer: to bring the tension to the highest point
      Correct answer: to evoke emotions in the reader

      To help you plan your 4 English lesson on: Planning an emotive narrative scene in 'Whale Rider', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...