Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the first half of a journalistic report based on 'When The Sky Falls'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write the introduction and first two main paragraphs of a journalistic report about the events in the resolution of 'When the Sky Falls'.

      Key learning points

      1. A journalistic report has a formal tone and it combines factual statements with different perspectives on an event.
      2. The introduction gives a summary and a description of the event.
      3. The main paragraphs give different perspectives using both direct and reported speech.
      4. Throughout, a range of cohesive devices can be used to connect ideas together.

      Keywords

      • Formal tone - the effect created by using serious, factual language

      • Direct speech - when we write the exact words spoken by someone, enclosed in inverted commas to indicate speech

      • Reported speech - when we write what someone said without using the exact words they spoke and without using inverted commas

      • Cohesive devices - language structures that contribute to text cohesion

      Common misconception

      Pupils may find it difficult to choose appropriate cohesive devices to connect ideas.

      Emphasise that often, we can choose from a wide range of cohesive devices that serve the same purpose; it is simply the writer's choice. Allow plenty of time for oral rehearsal before writing.

      Teacher tip

      Ensure that pupils have access to their plan from the previous lesson. Complete lessons on using the whole range of cohesive devices can be found in our Grammar curriculum if further input is needed.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which part of a journalistic report gives different individuals' perspectives?

      the headline
      the introduction
      Correct answer: the main paragraphs
      the conclusion

      Q2.
      Which of the following could be a headline for a journalistic report?

      A gorilla was shot last night after it escaped its cage during an air raid.
      Correct answer: Gorilla Shot in Zoo Raid Chaos
      Correct answer: Death at North London Zoo
      Mrs Farrelly said that the zoo would remain closed.

      Q3.
      Which of these are true of this passage? 'Joseph Palmer said that he understood the wardens' actions, but that he was still very upset by the death of the gorilla.'

      it includes direct speech
      Correct answer: it includes reported speech
      it is presented as factual information
      Correct answer: it is presented as a perspective on events

      Q4.
      Which features of a main paragraph can we see in this passage? 'Andy Mayo, the air raid warden who attended the scene, said, "It was lucky we arrived when we did!"'

      Correct answer: the name of the person whose perspective we're giving
      Correct answer: direct speech quoting that person
      the 'official' perspective about what happened
      reported speech explaining what they said

      Q5.
      Where in a journalistic report might we find this passage? 'The zoo will remain closed, but it welcomes donations to support the surviving animals during this time.'

      headline
      introduction
      main paragraphs
      Correct answer: conclusion

      Q6.
      Which part of a journalistic report contains a summary of the factual information relating to the event, including 'who, what, where, when and why'?

      headline
      Correct answer: introduction
      main paragraphs
      conclusion

      6 Questions

      Q1.
      Put the paragraphs of our journalistic report in order.

      1 - introduction
      2 - main paragraph describing air raid warden's perspective
      3 - main paragraph describing Mrs F's perspective
      4 - main paragraph describing Joseph's perspective
      5 - conclusion

      Q2.
      Which of these are features of a formal tone?

      contractions
      chatty, imaginative language
      Correct answer: factual language
      Correct answer: serious language

      Q3.
      Which sentence uses a formal tone appropriate for a journalistic report?

      Mr Mayo said he'd never seen the like of it.
      Correct answer: Mr Mayo said that he was shocked by what he saw.
      Mr Mayo told me he was shocked by what he saw.
      Mr Mayo - who seemed like a reliable chap - said the situation was very bad.

      Q4.
      What does this sentence from an introduction show? 'Yesterday evening, a gorilla was shot dead at a London zoo after it escaped its cage.'

      Correct answer: a general summary of the event
      a specific summary of the event
      an additional important event

      Q5.
      Which of the following are found in the main paragraphs of our journalistic report?

      Correct answer: an individual's perspective on the event
      Correct answer: direct speech
      Correct answer: reported speech
      a general summary of the event

      Q6.
      What cohesive devices are used in this sentence? 'Spotting an escaped wolf heading towards a child (12-year-old Joseph Palmer), the wardens acted fast, shooting it dead.'

      Correct answer: non-finite (-ing) complex sentence
      parenthesis in commas
      Correct answer: parenthesis in brackets
      adverbial complex sentence

      To help you plan your 6 English lesson on: Writing the first half of a journalistic report based on 'When The Sky Falls', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...