Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the first half of a narrative climax scene in 'When The Sky Falls'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write the first half of a narrative climax scene in ’When The Sky Falls’, using a range of techniques to build tension and show fast-paced action.

      Key learning points

      1. Writing is most successful when structure, content and vocabulary are planned.
      2. Our climax should have a tense, fast-paced mood.
      3. We combine descriptive details and emotive details to paint a clear picture for the reader.
      4. We can use a range of linguistic techniques and cohesive devices for increasing the pace.
      5. We use precise vocabulary to add to the impression of speed.

      Keywords

      • Climax - the point in the narrative where the suspense and excitement reach their highest point

      • Mood - the feeling or atmosphere in a section of text

      • Descriptive details - details that tell us what a character is experiencing (seeing, hearing, doing, smelling) during a scene

      • Emotive details - details that tell us what a character is feeling and thinking during a scene

      • Precise vocabulary - vocabulary chosen to create a particular impression or to have a particular effect on the reader

      Common misconception

      Pupils may struggle to use the full range of cohesive devices and punctuation expected from them.

      Our Y6 Grammar 'Revision' unit covers the full range of cohesive devices and punctuation expected of pupils in Year 6. You might wish to use these lessons to remind pupils of certain features they may wish to include.

      Teacher tip

      Model the oral rehearsal and allow plenty of time for pupils to practise saying their ideas aloud before writing.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which event will not be covered in our rewriting of part of the climax of 'When the Sky Falls'?

      Joseph runs through the streets during the air raids.
      Joseph climbs the fence, grabs the gun and trains it on Adonis.
      Joseph is knocked down several times by explosions.
      Correct answer: Joseph and Mrs F cry together.

      Q2.
      Match the techniques for using precise vocabulary with the examples.

      Correct Answer:description with adjectives,ravenous bombers

      ravenous bombers

      Correct Answer:actions, including personification,attacked their prey

      attacked their prey

      Correct Answer:similes and metaphors,circled like vultures

      circled like vultures

      Correct Answer:'fast' words,swooping down from the sky

      swooping down from the sky

      Q3.
      Which examples below use 'fast' words to help to add pace and speed to a narrative?

      Correct answer: Joseph raced through the streets.
      Eventually, he reached the gates of the zoo.
      Correct answer: On every side, bombers flung down fire.
      Correct answer: Flames raced across the dry ground towards him.

      Q4.
      Which features of a good narrative plan are shown in this note? 'Joseph knew he had to carry on.'

      descriptive details about senses
      Correct answer: details about emotions and thoughts
      precise vocabulary to set a mood
      details about characters' actions

      Q5.
      Which example uses show-not-tell to give us Joseph's emotions?

      Correct answer: Joseph gritted his teeth and he heaved himself up.
      Joseph knew he had to get up.
      What would Mrs F say if he gave up now?
      "Come on, Joseph - get up!"

      Q6.
      Match the example notes below to the features of a good narrative plan.

      Correct Answer:descriptive details about senses,The air was thick with the choking scent of smoke.

      The air was thick with the choking scent of smoke.

      Correct Answer:details about emotions and thoughts,Would he make it there alive?

      Would he make it there alive?

      Correct Answer:precise vocabulary to set a mood,Explosions tore apart the night sky.

      Explosions tore apart the night sky.

      Correct Answer:details about characters' actions,Joseph dodged flying debris.

      Joseph dodged flying debris.

      6 Questions

      Q1.
      What is the mood of the climax in 'When the Sky Falls'?

      angry
      lonely
      Correct answer: tense
      Correct answer: fast-paced

      Q2.
      What are Joseph's motivations in the climax?

      Correct answer: to get to the zoo
      Correct answer: to guard Adonis
      to protect the zoo buildings
      Correct answer: to keep his promise to Mrs F

      Q3.
      Match the features of writing a narrative climax to the examples.

      Correct Answer:descriptive details,he felt the ground tremor

      he felt the ground tremor

      Correct Answer:emotive details,his heart was pounding

      his heart was pounding

      Correct Answer:precise vocabulary,he raced through hellish streets

      he raced through hellish streets

      Q4.
      Which technique for increasing pace and tension is shown here? 'He pushed on. He had to. He had no choice.'

      direct speech
      rhetorical questions
      Correct answer: succession of short simple sentences
      verbless sentences

      Q5.
      Which cohesive device for increasing pace and tension is shown here? 'Just then, an explosion nearly knocked Joseph off his feet.'

      colon to introduce a question
      ellipsis to show tension
      Correct answer: 'quick' fronted adverbial of time
      semi-colons to give rapid description

      Q6.
      Which examples combine these two ideas correctly using cohesive devices? 'Joseph dashed through the chaos. He was determined to get to the zoo.'

      Correct answer: Joseph, who was determined to get to the zoo, dashed through the chaos.
      When Joseph was determined to get to the zoo, Joseph dashed through the chaos.
      Joseph dashed through the chaos; determined to get to the zoo.
      Correct answer: Joseph dashed through the chaos: he was determined to get to the zoo.

      To help you plan your 6 English lesson on: Writing the first half of a narrative climax scene in 'When The Sky Falls', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...