Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reading an extract from Charlotte Brontë’s ‘Jane Eyre’

      Lesson details

      Learning outcome

      I can undertake close-textual analysis on a short passage from ‘Jane Eyre’.

      Key learning points

      1. Jane is characterised as a polite, calm and helpful character.
      2. Brontë creates a Gothic setting using classic Gothic conventions.
      3. Brontë’s setting is isolated, lifeless and has a supernatural feel to it.
      4. Brontë uses contrasting colours to make her settings Gothic.
      5. Brontë uses the setting to reflect Jane’s isolation and innocence.

      Keywords

      • Battlemented - protected with battlements

      • To contrast - to position two opposite things close to one another to draw attention to their difference

      • Isolated - physically or emotionally removed from others - on one’s own

      • Ominous - suggestive that something bad might happen

      • Connotation - an association we make with a word- for example, a connotation of the colour ‘white’ is peace

      Common misconception

      Students might not recognise this as a Gothic setting, as it is not overtly frightening or eerie.

      Brontë's use of contrasting colours, isolation and cold make this a Gothic setting. Gothic descriptions do not have to be terrifying at all times.

      Teacher tip

      You could print the short snippets of extracts out for students to annotate. Make sure to emphasise that lots can be said about one word - that's the beauty of close-textual analysis.

      Equipment

      You will need access to a copy of an extract from 'Jane Eyre' (Charlotte Brontë). This can be downloaded from the additional materials section of the lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      When was 'Jane Eyre' published?

      1845
      1846
      Correct answer: 1847
      1848
      1849

      Q2.
      What impression were we given of the red-room in 'Jane Eyre'?

      Correct answer: grand but isolated
      modest but isolated
      isolated, but comforting
      warm and cosy
      spacious and sprawling

      Q3.
      Which of the following colours are considered to be Gothic colours?

      Correct answer: red
      pink
      yellow
      blue
      Correct answer: black

      Q4.
      Which weather might be expect to see in Gothic texts?

      Correct answer: cold, icy weather
      bright sunshine
      Correct answer: heavy rain
      mild, moderate temperatures

      Q5.
      Who is Mr Rochester in 'Jane Eyre'?

      Jane's abusive cousin
      Jane's long-lost uncle
      Correct answer: Jane's employer and eventual husband
      Jane's wealthy benefactor

      Q6.
      Complete the sentence: The novel 'Jane Eyre' is written from a person perspective.

      Correct Answer: first, 1st

      6 Questions

      Q1.
      How is Thornfield described in Chapter 12 of 'Jane Eyre'?

      Correct answer: remote
      modern
      Correct answer: dark
      minute
      homely

      Q2.
      Complete the sentence: In Chapter 12 of 'Jane Eyre', Brontë the "crimson" sun with the "pale moon" to create a Gothic setting.

      Correct Answer: contrasts

      Q3.
      Which of the following would we not expect to see in a Gothic setting?

      darkness
      old features or building
      isolated or remote
      Correct answer: bright, colourful walls
      quiet or silent setting

      Q4.
      What is the effect of Brontë using the moon in her Gothic setting in Chapter 12?

      it makes the setting lighter because the moon's light shines
      Correct answer: it gives the setting a supernatural quality
      Correct answer: the moon is a figure of superstition, so it makes the setting ominous
      it allows Brontë to make the transition from day to night

      Q5.
      What method does Brontë use in the following quotation from Chapter 12 of 'Jane Eyre'? "On the hill-top above me sat the rising moon; pale... she looked over Hay..."

      alliteration
      Correct answer: personification
      hyperbole
      metaphor
      simile

      Q6.
      What is the effect of Brontë's word choice "hush" in the quotation from 'Jane Eyre': "it was yet a mile distant, but in the absolute hush I could hear plainly its thin murmurs of life"?

      Correct answer: the fact that the noises are muffled shows Jane's isolation
      "hush" reflects Jane's quiet and subservient nature
      "hush" is an informal word, which reflects Jane & Rochester's informal meeting
      Correct answer: "hush" has connotations of secrecy, which makes the atmosphere mysterious
      "hush" reflects Jane's nervousness when she meets Rochester for the first time

      To help you plan your 8 English lesson on: Reading an extract from Charlotte Brontë’s ‘Jane Eyre’, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...