Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The presentation of trauma in Ian Beck's short story, 'Propping Up the Line'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore Ian Beck’s presentation of the character of Alfred’s trauma in 'Propping Up The Line'.

      Key learning points

      1. Beck is interested in exploring both the physical and psychological effects of World War One on Alfred.
      2. Some of Alfred’s actions and thoughts suggest he has some form of PTSD.
      3. Many soldiers suffered from PTSD (or what was then known as 'shell shock') following World War One.
      4. PTSD was not well understood in the early 20th century.
      5. Beck’s short story is part of a body of literature which explores the experiences of PTSD caused by World War One.

      Keywords

      • Psychological - of the mind

      • PTSD - an acronym for Post Traumatic Stress Disorder, a mental health condition

      • Debilitating - weakening

      • Pernicious - harmful, destructive, invasive

      • Manifest - show through emotional or physical reactions

      Common misconception

      You can't refer to other writers or texts in your analysis.

      Often, you will be asked to write about a text, and that text should certainly be your focus. However, you can refer to other writers or texts if they help develop your analysis and understanding. This is called literary context.

      Teacher tip

      Consider that the Owen poem in learning cycle 1 is there to support an understanding of PTSD. That is, it does not need to be a focus for analysis. Consider how long you want to spend exploring it and the types of questions which might support student understanding of Owen's presentation of PTSD.

      Equipment

      You will need access to a copy of the 2014 edition of Stories of World War One, edited by Tony Bradman to read 'Propping Up the Line' by Ian Beck.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In 'Propping Up The Line', what are some of the lasting physical effects from World War One that Alfred has to live with?

      loss of a limb
      Correct answer: a painful cough
      Correct answer: a weakened heart
      external scarring
      memory loss

      Q2.
      In 'Propping Up The Line', what are some of the lasting psychological effects from World War One that Alfred has to live with?

      Correct answer: nightmares
      Correct answer: feelings of guilt
      a painful cough
      Correct answer: flashbacks to the war
      panic attacks

      Q3.
      In 'Propping Up The Line', Alfred decides not to share his experiences from the front line with his family, saying he will keep these experiences for his " ".

      Correct Answer: dreams, nightmares

      Q4.
      Starting with the first plot point, order these events from 'Propping Up The Line' in chronological order.

      1 - Alfred is gassed on the front line.
      2 - Alfred returns home but keeps his experiences of war to himself.
      3 - Alfred's lungs cause him pain and stop him from working.
      4 - Alfred is haunted by memories of Jonesey and the dead.
      5 - Alfred's lungs begin to fail him in the summer, as well as winter.
      6 - Alfred attends a cricket match and is reminded of Jonesey.
      7 - We learn of Alfred's premature death.

      Q5.
      In 'Propping Up The Line', how does Alice respond when Alfred compares the cart filled with junk to a cart filled with the bodies of young men?

      Correct answer: with anger
      with understanding
      with sympathy
      with curiosity

      Q6.
      is a well-known soldier from World War One. He is remembered for his bravery, but also his poetry which powerfully portrays the agonies and trauma of trench warfare. He died in 1918.

      Correct Answer: Wilfred Owen, Owen

      6 Questions

      Q1.
      In 'Propping Up The Line', Beck explores a psychological illness called PTSD. PTSD stands for .

      Correct Answer: Post Traumatic Stress Disorder, Post-Traumatic Stress Disorder

      Q2.
      In 'Propping Up The Line', what does the sound of Alice's washing remind Alfred of?

      the rats of the trenches
      the endless mud of the trenches
      Correct answer: Jonesey vomiting after the gas attack
      his experiences in hospital
      the noise of the gas bomb going off

      Q3.
      In 'Propping Up The Line', how does Alfred's psychological trauma manifest?

      he can no longer work in the winter
      Correct answer: he has intense flashbacks to the war
      he often coughs up blood
      Correct answer: nightmares
      Correct answer: guilt

      Q4.
      There are some key words which help us explore and analyse 'Propping Up The Line'. Match the words to their definitions.

      Correct Answer:psychological,of the mind

      of the mind

      Correct Answer:PTSD,acronym for Post Traumatic Stress Disorder, a mental health condition

      acronym for Post Traumatic Stress Disorder, a mental health condition

      Correct Answer:debilitating,weakening

      weakening

      Correct Answer:pernicious,harmful, destructive, invasive

      harmful, destructive, invasive

      Correct Answer:manifest,show through emotional or physical reactions

      show through emotional or physical reactions

      Q5.
      In 'Propping Up The Line', Beck explores PTSD. What were some common views about this psychological condition in the early 20th century?

      that it needed immediate medical care and attention
      Correct answer: that it was a sign of weakness
      that it was as awful a condition as a physical wound
      Correct answer: that those with PTSD were cowards
      that only those who experienced gas attacks could have it

      Q6.
      In the poem 'Mental Cases' by Wilfred Owen, the speaker writes that for those who have PTSD, the experience of seeing the sun rising is the same as seeing a " that bleeds afresh".

      Correct Answer: wound

      To help you plan your 9 English lesson on: The presentation of trauma in Ian Beck's short story, 'Propping Up the Line', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...