Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Creating atmosphere in dystopian descriptions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use personification to create an unsettling atmosphere.

      Key learning points

      1. Atmosphere is the tone or mood of a situation
      2. Dystopias could have unsettling, bleak and oppressive atmospheres
      3. Personification is a useful technique for creating a hostile atmosphere
      4. Make careful verb choices alongside personification

      Keywords

      • Atmosphere - Atmosphere is the feeling that exists in a place or situation.

      • Unsettling - If a place or experience leaves you feeling anxious it can be described as being unsettling.

      • Bleak - If a situation is bleak there is little or no hope for the future.

      • Oppressive - Oppressive feelings are feelings that leave you feeling worried and uncomfortable.

      • Hostile - A place that is unfriendly and unwelcoming may be described as being hostile.

      Common misconception

      Pupils think that using any verb that is associated with people makes good quality personification.

      Provide pupils with a choices of verbs, including incongruous ones, to allow them to identify high quality personification.

      Teacher tip

      Prepare to share texts that students may have read that have bleak and oppressive atmospheres. Ask students to identify how the writers created these atmospheres.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a subordinate clause?

      A clause that makes sense on its own
      Correct answer: A clause that does not make sense on its own
      A simple sentence

      Q2.
      Which clause below is a main clause?

      Because she rebelled
      Until you clean up
      Correct answer: She skipped through the meadow

      Q3.
      Which of the below is a subordinate clause?

      She took the book off of the shelf
      She hid behind the wall
      Correct answer: Whilst the bell rang

      Q4.
      What is a complex sentence?

      A sentence that contains two simple sentences joined by a conjunction
      A sentence with one verb and one subject
      Correct answer: A sentence with a main clause and subordinate clause

      Q5.
      What is a declarative sentence?

      A sentence that expresses emotions with an exclamation.
      Correct answer: A sentence that conveys information or facts or explanation.
      A sentence that poses a question.

      Q6.
      Which of the following is an exclamatory sentence?

      What do you want for dinner?
      I had chicken and rice for dinner.
      Correct answer: My dinner was delicious!

      6 Questions

      Q1.
      What is atmosphere?

      The place the story is set.
      Correct answer: A feeling that exists in a place or situation.
      The weather in a place.

      Q2.
      What is an oppressive place?

      Correct answer: A place that leaves you feeling worried and uncomfortable.
      A place that leaves you feeling settled.
      A place that leaves you feeling calm.

      Q3.
      Which phrase creates an oppressive atmosphere?

      Correct answer: Dark clouds loomed creating a suffocating shadow.
      A gentle breeze whispered through the trees.
      The city's bustling streets hummed with energy.

      Q4.
      Which word might help you create a bleak setting?

      busy
      calm
      Correct answer: desolate

      Q5.
      Which verb is the most unsettling?

      strolled
      walked
      ambled
      Correct answer: crept

      Q6.
      Which sentence successfully uses personification to create an oppressive atmosphere?

      Correct answer: The relentless rain hammered on the windowpane.
      The delicate rain tapped the windowpane.
      The heavy rain fell on the windowpane.

      To help you plan your 7 English lesson on: Creating atmosphere in dystopian descriptions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...