Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Alfred, Lord Tennyson's 'The Lady of Shalott': understanding the ballad

      Lesson details

      Learning outcome

      I can show understanding of 'The Lady of Shalott' through comprehension and annotation.

      Key learning points

      1. The Lady of Shalott is a cursed woman who is confined to a tower on an island just outside Camelot.
      2. The Lady of Shalott isn't allowed to look out of the tower's window, but sees the outside through a mirror's reflection.
      3. The Lady of Shalott must weave these reflections into a cloth; if she stops weaving, something terrible will happen.
      4. One day she looks out of the window in order to see Sir Lancelot.
      5. The curse comes upon her and she dies, found in a boat drifting toward Camelot.

      Keywords

      • Isle - a small island

      • Curse - a spell put on someone meaning something bad will happen to them

      • Weave - to form fabric by interlacing different threads together

      • Web - a network of threads e.g. a spider's web

      • Camelot - a legendary place (that is, not real) where King Arthur (a legendary King) was said to hold court.

      Common misconception

      The Lady of Shalott chooses to take her own life on the way to Camelot.

      The Lady of Shalott realises that, because she got up from her loom, she is now cursed. Knowing she will die from this curse, she gets into the boat to sail to Camelot. She realises she will not make it there alive.

      Teacher tip

      Consider how you would like to read the ballad with your pupils. Consider who will read, how and when. Consider if you will need to define any additional words, and what questions you might ask to check for understanding along the way.

      Equipment

      Pupils will need a copy of Alfred, Lord Tennyson's 'The Lady of Shalott' which can be found on the worksheet or additional materials.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In 'Myths, Legends and stories that inspire’, we read poems. Sometimes we annotate these poems. What does it mean to annotate?

      to write analytical paragraphs
      Correct answer: to make short notes about important words and phrases
      to write your own poem inspired by the one you have read
      to answer questions in full sentences

      Q2.
      Match these words, all important to 'The Lady of Shallot' ('Myths, Legends and stories that inspire’), to their meaning.

      Correct Answer:isle,small island

      small island

      Correct Answer:curse,a spell put on someone meaning something bad will happen to them

      a spell put on someone meaning something bad will happen to them

      Correct Answer:weave,to form fabric by interlacing different threads together

      to form fabric by interlacing different threads together

      Correct Answer:web,a network of threads

      a network of threads

      Correct Answer:Camelot,a legendary place (that is, not real)

      a legendary place (that is, not real)

      Q3.
      In 'Myths, Legends and stories that inspire’, we come across different types of poems. Indeed, there are so many different forms of poetry. Match just a few examples to their definitions.

      Correct Answer:ekphrastic,a poem that is inspired by a piece of art and describes it

      a poem that is inspired by a piece of art and describes it

      Correct Answer:ballad,a poem that tells a story

      a poem that tells a story

      Correct Answer:sonnet,a 14 line poem, often about love

      a 14 line poem, often about love

      Correct Answer:haiku,a 3 line poem, its origins are Japanese

      a 3 line poem, its origins are Japanese

      Q4.
      In 'Myths, Legends and stories that inspire’, we come across different types of poems. Match each poetic term to its definition.

      Correct Answer:stanza,a group of lines forming a verse of a poem

      a group of lines forming a verse of a poem

      Correct Answer:rhyme,when two or more words have the same sound as each other

      when two or more words have the same sound as each other

      Correct Answer:repetition,when a word or phrase is used more than once

      when a word or phrase is used more than once

      Correct Answer:enjambment,when there is no punctuation at the end of a line of poetry

      when there is no punctuation at the end of a line of poetry

      Q5.
      In 'Myths, Legends and stories that inspire’, we will read a poem written by Alfred, Lord Tennyson who was born in 1809 and died in 1892. Who was the British monarch for most of Tennyson's adult life?

      Queen Elizabeth I
      Correct answer: Queen Victoria
      King James I
      Queen Elizabeth II
      King Arthur

      Q6.
      In 'Myths, Legends and stories that inspire’, we will read a poem written by Alfred, Lord Tennyson who was an important poet in the Victorian era. When was the Victorian era?

      1564-1616
      Correct answer: 1837-1901
      1914-1918
      1939-1945

      6 Questions

      Q1.
      In 'Myths, Legends and stories that inspire’, we read a poem called ‘The Lady of Shalott’. Who wrote ‘The Lady of Shalott’?

      King Arthur
      Sir Lancelot
      Correct answer: Alfred, Lord Tennyson
      Williams Carlos Williams
      W.H. Auden

      Q2.
      Starting with the first, put these plot points narrating the story of ‘The Lady of Shalott’ ('Myths, Legends and stories that inspire’) in chronological order.

      1 - We learn the Lady of Shalott is cursed and must constantly weave at her loom.
      2 - We learn the Lady of Shalott sees people via a mirror.
      3 - The Lady of Shalott says she is “sick” of “shadows”.
      4 - The Lady of Shalott gets up from her weaving to see Sir Lancelot.
      5 - The mirror cracks.
      6 - The Lady of Shalott realises the curse is upon her and will kill her.
      7 - The Lady of Shalott’s body is found in a boat floating towards Camelot.

      Q3.
      In ‘The Lady of Shalott’ ('Myths, Legends and stories that inspire’), who does the Lady of Shalott get up to see out of the tower window?

      King Arthur
      Alfred, Lord Tennyson
      Correct answer: Sir Lancelot
      Camelot
      a fairy

      Q4.
      In ‘The Lady of Shalott’ ('Myths, Legends and stories that inspire’), what is true of the curse?

      Sir Lancelot cursed the Lady of Shalott.
      The Lady of Shalott must constantly look out of the tower’s window.
      Correct answer: The Lady of Shalott is not certain what the curse is.
      The Lady of Shalott chooses to take her own life.
      Correct answer: The Lady of Shalott must weave the images she sees in a mirror facing a window.

      Q5.
      ‘The Lady of Shalott’ ('Myths, Legends and stories that inspire’) is a which means it is a poem that tells a story.

      Correct Answer: ballad

      Q6.
      In stanza eight of ‘The Lady of Shalott’ ('Myths, Legends and stories that inspire’), we hear the first piece of dialogue from the Lady of Shalott herself. She says, “I am half sick of ...”.

      Correct Answer: shadows

      To help you plan your 8 English lesson on: Alfred, Lord Tennyson's 'The Lady of Shalott': understanding the ballad, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...