Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring 'Small Island' and the Windrush context

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand the experiences of Caribbean people in Britain and how Levy shows their stories.

      Key learning points

      1. Levy describes her parents' experiences of migration and the disparity between expectations and reality.
      2. The term "Small Island" refers not just to the geographical space but also to the mindset of people living there.
      3. The term ‘Mother Country’ is a powerful concept.
      4. Levy wants to foreground the voices of those absent from history like the Caribbean soldiers who fought in WWII.
      5. Levy has pride in her ancestry and believes that the Caribbean should be recognised, as part of Britain's history.

      Keywords

      • Empire - a group of states or countries ruled over by one leader e.g. a monarch

      • Disparity - a lack of equality or devoid of similarities

      • Assimilate - to become part of a group, country, society or culture

      • Colonial - referring to colonialism, where a country establishes control over another country

      • Ancestry - the origins of your family

      Common misconception

      That only people born in Britain were part of the British Army that fought in WWII.

      The British Army contained a huge number of soldiers from different countries. For example, over two and a half million men from the Indian subcontinent volunteered for service, producing the largest volunteer army in history.

      Teacher tip

      You may wish to find and read the whole of Andrea Levy's essay 'Back to My Own Country' with your pupils.

      Equipment

      You need access to Andrea Levy’s essay ‘Back To My Own Country’, which can be found online.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does 'setting' refer to in literature?

      People and places.
      Correct answer: Time and place.
      Adjectives and adverbs.
      Front cover and blurb.

      Q2.
      In what year did WWII finish?

      1943
      1944
      Correct answer: 1945
      1946
      1947

      Q3.
      What word is given to texts that are based on truth and not invented?

      Correct Answer: Non-fiction, Non fiction, non-fiction, non fiction

      Q4.
      Complete this sentence: Social and historical can help us have a better understanding of the texts we are reading.

      Correct Answer: context, Context

      Q5.
      Which term describes the movement of individuals or groups from one place to another, often in search of better living conditions, employment opportunities, or safety?

      Industrialisation
      Urbanisation
      Correct answer: Migration
      Colonisation
      Integration

      Q6.
      When considering a writer's purpose, we want to try and understand why they were compelled to write. What does the verb compel mean?

      Correct answer: to feel driven by a strong motivation
      to write for fun and leisure
      to write without any goal in mind
      to write with hesitation and doubt

      6 Questions

      Q1.
      In what Carribean country were Levy's parents born?

      Cuba
      Haiti
      Correct answer: Jamaica
      Puerto Rico
      Trinidad

      Q2.
      What is the name given to those who arrived in Britain from Caribbean countries between 1948 and 1973?

      Correct Answer: Windrush generation, the Windrush generation, the windrush generation

      Q3.
      In her essay "Back to My Own Country", how does Andrea Levy describe her parents' experiences as migrants?

      They found immediate success and acceptance in Britain.
      Correct answer: They faced challenges and disparity between expectations and reality.
      They regretted leaving their homeland.
      They were treated as equals upon arrival in Britain.

      Q4.
      What word beginning with 'A' describes the process of becoming part of a group, country, society or culture.

      Correct Answer: assimilation, assimilate, Assimilation

      Q5.
      In her essay 'Back to My Own Country", what word does Andrea Levy use to describe the 'Mother Country'?

      Correct answer: Fabled
      Forgotten
      Mythical
      Magical
      Important

      Q6.
      Levy's novel 'Small Island' spans different years and settings. Why did she make this choice?

      She wanted to create a historically accurate account of Carribean history.
      Correct answer: She wanted to foreground the voices of those absent from historical narratives.
      She wanted to create historical fiction based in Jamaica.
      Correct answer: She wanted to reveal the interconnected history between Britain and Jamaica.
      She wanted to make an engaging and dramatic narrative.

      To help you plan your 9 English lesson on: Exploring 'Small Island' and the Windrush context, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...