Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'Small Island': reading Act 2, Scenes 5 to 6

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Edmundson uses the description of characters and settings to explore key themes in Act 2, Scenes 5-6.

      Key learning points

      1. Edmundson uses stage directions to present the emotional turmoil of the characters.
      2. Setting is used to reflect the characters’ situations and key themes.
      3. Edmundson uses imagery to present the idealistic view of England held by Gilbert and other characters.
      4. Edmundson reveals the reality of racism that Hortense and Gilbert endure.

      Keywords

      • Bewildered - to feel confused or puzzled

      • Turmoil - a state of anxiety, confusion or disturbance

      • Precarious - not secure or stable

      • Quintessential - the most perfect or typical example of something

      • Imagery - using words to create a vivid picture for the reader

      Common misconception

      That Edmundson reveals that dreams are futile and hopeless.

      Examine the purpose of the idealistic view of England, what does it allow Hortense and Gilbert to do? What reaction do these moments of humour and hope have on the audience?

      Teacher tip

      In Scene 5 the character Bernard uses a racial slur. You will need to consider how you manage the reading of this and may wish to skip the scene completely.

      Equipment

      You will need access to a copy of the play 'Small Island' written by Andrea Levy and adapted for the stage by Helen Edmundson

      Content guidance

      Contains strong language

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In 'Small Island', what do we find out about Queenie at the end of Act 1?

      Correct answer: She is pregnant
      She is in love with Michael
      She desperately misses Bernard

      Q2.
      In 'Small Island', what is suggested might have happened to Bernard?

      He has been shot dead.
      He is 'missing in action'.
      Correct answer: He has decided not to return home.
      He is in military prison.

      Q3.
      Complete this quote spoken by Queenie in 'Small Island': "And what am I? Am I a or what?"

      Correct Answer: widow

      Q4.
      Starting with the first, put these plot points from 'Small Island', Act 2 Scenes 1-4 in chronological order.

      1 - Hortense arrives in England. She is horrified at Gilbert's living situation.
      2 - Miss Todd reveals the racist attitude of the neighbourhood which Queenie rebukes
      3 - The racism and hostility Gilbert endures at work is revealed.
      4 - Gilbert sees Elwood in his 'mind's eye'.
      5 - Hortense attempts to make egg and chips which results in an argument.
      6 - Hortense sees Miss Jewel in her 'mind's eye' after an argument with Gilbert.
      7 - Hortense tells Gilbert about the racism she has encountered for the first time.

      Q5.
      In 'Small Island' Act 2 Scene 4 what does Hortense attempt to make for Gilbert and why is it significant?

      A roast dinner to emphasise how bad her cooking is.
      She knits him some socks to show how cold the house is.
      Correct answer: She cooks egg and chips but it's a disaster, which reveals cultural differences.
      A pot of tea to create a quintessential image of Britain.

      Q6.
      Match the character from 'Small Island' to the correct quote.

      Correct Answer:Elwood,"Why you fall for their lies again?"
      Correct Answer:Miss Jewel,"Ah. Hengland. Di mudda-land".
      Correct Answer:Hortense,"You make me come here to live like an animal!"
      Correct Answer:Gilbert,"And let me tell you this one thing - you are lucky!"

      6 Questions

      Q1.
      In 'Small Island', what does Hortense wear in Act 2 Scene 6, and why is it significant?

      Casual clothes, indicating her relaxed state of mind.
      A colourful dress, reflecting her optimism.
      Correct answer: A pristine white coat, hat, and gloves, showing her efforts to be accepted.
      A uniform, representing her profession.

      Q2.
      In 'Small Island' Act 2 Scene 5, how does Bernard react when he meets Gilbert?

      He shakes his hand warmly
      He thanks him for looking after Queenie and providing an income
      Correct answer: He slams the door in his face
      He expresses indifference towards Gilbert
      He apologises for his absence

      Q3.
      In 'Small Island', which two adjectives does Edmundson use to describe London?

      Correct answer: miserable
      Correct answer: bomb-damaged
      dismal
      depressing
      bleak

      Q4.
      In 'Small Island', Gilbert describes his idealistic view of England and lists symbolic images of London. Which one of these is not in his list?

      Big Ben
      Piccadilly Circus
      Houses of Parliament
      Buckingham Palace
      Correct answer: Tower Bridge

      Q5.
      Match the character from 'Small Island' to the stage directions that describe them.

      Correct Answer:Bernard,"He is pale, full of emotion."
      Correct Answer:Queenie,"She lets out a small cry of shock."
      Correct Answer:Gilbert,"is waiting. He looks worried."
      Correct Answer:Hortense,"She [...] hesitates for a moment, confused, panicky'

      Q6.
      In 'Small Island', Edmundson includes the minor characters MAN and WOMAN in the stage directions. What do they represent?

      Parallel versions of Gilbert and Hortense.
      The anonymity of the city.
      Correct answer: Society and its attitudes as a whole, rather than individual people.
      The kindness and compassion of the city.

      To help you plan your 9 English lesson on: 'Small Island': reading Act 2, Scenes 5 to 6, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...