Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'Small Island': reading the start of Act 1 Scene 1

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how the character of Hortense is established in the opening scene.

      Key learning points

      1. Hortense narrates her origins directly to the audience, joined by a younger Hortense.
      2. Windrush tales often have a male bias, yet this story foregrounds Hortense's experience.
      3. Hortense's comment about being the "heroine" of the situation opens questions about the dominance of 'white' history.
      4. Hortense is forced to change her behaviour and accent to become "decent", according to her adoptive family.

      Keywords

      • Conform - to behave according to expectations and usual standards

      • Direct address - where a speaker talks directly to the audience

      • Flashback - a scene that is set earlier than the main story

      • Dominance - to have power and authority

      Common misconception

      All relevant information comes only from the dialogue in plays.

      What is the role of stage directions? Explore how they are crafted to further characterisation. What extra information do they give us?

      Teacher tip

      Task B could be completed in small groups or as a whole class 'role on the wall' style activity.

      Equipment

      You will need access to a copy of the play 'Small Island' written by Andrea Levy and adapted for the stage by Helen Edmundson

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Where are the locations that 'Small Island' is set?

      Correct answer: Jamaica
      Nigeria
      Correct answer: Britain
      Northern Ireland

      Q2.
      When was 'Small Island' first performed?

      Correct answer: 2019
      1999
      1989
      1979

      Q3.
      When exploring literary texts we need to consider themes. What is a theme?

      the narrative arc
      a character presented in different ways
      exploration of stage directions
      Correct answer: an idea that is explored in a text in a number of different ways

      Q4.
      What are the historical events that are most prominent in 'Small Island'?

      WW1
      Correct answer: HMT Windrush docked at Tilbury
      The Titanic set sail
      Correct answer: WWII

      Q5.
      'Small Island' is an adaptation of the novel with the same name. What does the word 'adaptation' mean?

      Correct answer: a transformation of a literary work into a different medium
      the process of modifying a story line to fit a specific historical context
      the evolution of characters in a novel to better suit a diverse audience
      the act of condensing a lengthy literary work into a shorter version

      Q6.
      'Small Island' is told through different stories and multiple voices. What word describes this literary technique?

      Monologue
      Soliloquy
      Correct answer: Polyphony
      Dialogic

      6 Questions

      Q1.
      In 'Small Island', when Hortense stops and speaks to the audience, this is an example of ...

      a rhetorical question.
      emotive language.
      Correct answer: direct address.
      hyperbole.

      Q2.
      In 'Small Island' the stage directions describe 'Jamaica bracing itself'. This is an example of ...

      Correct answer: personification
      metaphor
      simile
      hyperbole
      irony

      Q3.
      Pathé were famous for ...

      publishing Jamaican novels.
      distributing current affair magazines.
      reporting on extreme weather conditions.
      Correct answer: film and image production particularly for news.

      Q4.
      In 'Small Island', Hortense addresses the audience "conspiratorially". What does this mean?

      Openly and honestly, sharing information transparently.
      Anxiously, reflecting a state of nervous anticipation.
      Correct answer: Secretly or covertly, often implying collaboration in a plot or scheme.
      Nonchalantly, indicating a casual or indifferent attitude

      Q5.
      In 'Small Island' how does Mr. Philip describe his house?

      Correct answer: god fearing
      religious
      Correct answer: decent
      wealthy
      respectful

      Q6.
      Complete this quote from 'Small Island'. Little Hortense says "I wa a life".

      Correct Answer: Golden, golden

      To help you plan your 9 English lesson on: 'Small Island': reading the start of Act 1 Scene 1, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...