Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Refining and improving an essay on 'Small Island'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create and use specific feedback to improve my essays.

      Key learning points

      1. An essay should establish, develop and sustain an argument.
      2. Using a checklist can help to create specific feedback.
      3. Thesis statements and topic sentences should link and focus on writer's intentions.
      4. Quotations should be included and analysed considering a range of methods and audience reactions.
      5. Using specific sentence structures and phrases can help to rewrite essays.

      Keywords

      • Establish - to set up, create or introduce

      • Sustain - in writing, this means to effectively develop and continue to build on ideas

      • Elevate - you are elevating something if you are making it higher, or in the case of writing making it better

      • Cohesive - in writing, the structure is cohesive if it is clear how the parts fit together. It has a clear introduction, middle and conclusion

      Common misconception

      Once an essay is completed it's not worth thinking about again.

      How does rewriting support the writing of future responses? Consider the strategies, tips and phrases explored. Revisiting our own essays can make feedback become really personalised and allow you to work and focus on your own targets.

      Teacher tip

      Using your own knowledge of pupils, this lesson can be adapted to focus on personalised needs and specific areas of improvement

      Equipment

      You will need access to a copy of the play 'Small Island' written by Andrea Levy and adapted for the stage by Helen Edmundson

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The reason or purpose for writing a text is know as the writer's...

      method
      Correct answer: intention
      stagecraft

      Q2.
      A is the overarching argument for your essay.

      Correct Answer: thesis, thesis statement

      Q3.
      What is a complex sentence?

      a sentence with one independent main clause
      a sentence with two independent main clauses joined by a conjunction
      Correct answer: a sentence with one independent clause and one subordinate clause

      Q4.
      What 'C' is being described here: the social, historical or cultural background to a text.

      Correct Answer: context, contextual information

      Q5.
      A main body paragraph should include...

      Correct answer: topic sentence
      Correct answer: main quotations
      thesis statement
      Correct answer: supporting quotations
      Correct answer: analysis of methods

      Q6.
      What is the definition of the word 'elevate'?

      set up, create or introduce
      Correct answer: improving something
      effectively develop and continue to build on ideas

      6 Questions

      Q1.
      Match the key terms to their definitions.

      Correct Answer:establish,To set up, create or introduce.

      To set up, create or introduce.

      Correct Answer:sustain,Effectively develop and continue to build on ideas.

      Effectively develop and continue to build on ideas.

      Correct Answer:elevate ,Improving something.

      Improving something.

      Correct Answer:cohesive,It is clear how the parts fit together.

      It is clear how the parts fit together.

      Q2.
      Which of these is an example of a complex sentence with a fronted subordinate clause?

      Correct answer: Through the symbolism of the baby, Edmundson reveals the fragility of hope.
      The baby, as revealed by Edmundson, is a symbol of hope.
      Edmundson aims to show the fragility of hope through Queenie's baby.

      Q3.
      What might successful analysis include?

      Correct answer: continued focus on purpose and writer’s intention
      Correct answer: identifying keywords
      topic sentence
      Correct answer: focussing on connotations

      Q4.
      How can you sustain an argument in an essay?

      Correct answer: consider the writer's intentions
      include an introduction
      Correct answer: analyse methods
      Correct answer: explore different parts of the text

      Q5.
      Using a can help to create specific feedback.

      Correct Answer: checklist, check list

      Q6.
      An essay should establish, develop and an argument.

      Correct Answer: sustain

      To help you plan your 9 English lesson on: Refining and improving an essay on 'Small Island', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...